Tank S Rally 2006

Datum: 17 - 19 Maart
Locatie: Emmeloord (FL)
Weer: Bewolkt, 0 gr.
Klassementsproeven: 18
Starters: 65
Uitvallers: 18
Leiders: Proef 1-7: V Eldik, proef 7-18: Bijvelds
Positie MenMRally: 3e
 

Seizoensopener succesvol voor het MenM Rallyteam

Afgelopen weekeinde is het rallysport seizoen weer gestart in Emmeloord. Waar het kampioenschap vorig jaar nog het Hypohuis Rally Open heette is het nu omgedoopt tot Rallyclinic open. Het MenM Rallyteam heeft dit jaar een nieuw wapen in de strijd om het kampioenschap. Een ex fabrieksauto van Subaru waar voormalig wereldkampioen Petter Solberg in gereden heeft. Een auto waar rekening mee gehouden moet worden en in de handen van Mark van Eldik zeker een kanshebber voor de titel.



De doelstelling bij de start van de wedstrijd was ervaring opdoen en kilometers maken. Echter bij de start vrijdagavond op de superspecial sloegen Mark en Michel over twee proeven een gat van 15 seconden op de concurrenten Peter Bijvelds (Mitsubishi Lancer Evo 8) en Frits van Eerd (Toyota Corolla WRC).



De zaterdag stond in het teken van consolideren van de voorsprong. Echter al snel bleek dat op de lange rechte stukken de Subaru WRC van Mark snelheid te kort kwam op de Mitsubishi van Peter Bijvelds. De gehele dag liep Bijvelds seconde voor seconde in op de equipe uit Montfoort. Uiteindelijk zouden de avondproeven de beslissing moeten brengen, daar deze de Subaru beter lagen dan de Mitsubishi.



Tijdens de laatste proeven werd de afstand echter duidelijk groter tussen MenM en Peter Bijvelds. Een kleine slipper op proef 13 zorgde ervoor dat Peter Bijvelds zijn voorsprong kon vergroten en ook Frits van Eerd op 4 seconden was genaderd. Ondanks dat Mark alles gaf om Peter bij te blijven en Frits van Eerd achter zich te houden, liep Peter meer uit en Frits steeds meer in. Op de laatste drie proeven haalde Frits uiteindelijk Mark van Eldik in. Ondanks dat Mark alles gaf om concurrentie te bieden, bleek dat de Subaru niet meer het vermogen leverde wat genoeg was om de tweede plek te behouden. Toeschouwers en de scouts in het veld gaven al aan dat de motor niet klonk zoals eerder op de dag.

Tijdens de laatste service bleek dat er een storing op was getreden in het motormanagement waardoor er niet het maximale uit de motor kon worden gehaald, wat resulteerde in het tijdverlies.



Uiteindelijk kwam het MenM team als derde over de finish en scoorde hiermee belangrijke punten voor het kampioenschap. Geen slecht resultaat voor een eerste wedstrijd in een WRC. Bij de start van het seizoen is meteen een teken gegeven aan de concurentie dat er dit jaar terdege rekening moet worden gehouden met het MenM rallyteam!

Uitslag
1. Peter Bijvelds-Bob van de Nieuwenhuyzen (NL, Mitsubishi Lancer Evo 7, A8) 1.14.05
2. Frits van Eerd-Erwin Mombaerts (NL-B, Toyota Corolla WRC, A8) + 0.44
3. Mark van Eldik-Michel Groenewoud (NL, Subaru Impreza WRC, A8) + 1.11
4. Ronald Leemans-Remco van Overdijk (NL, Mitsubishi Lancer Evo 6, A8) + 2.17
5. Dirk Boers-Gert Kamphuis (NL, Subaru Impreza WRC, A8) + 3.08
6. Ad Smits-Arie Boertje (NL, Ford Escort RS Cosworth, H12) + 3.08
7. Jan de Winkel-Michiel Poel (NL, Renault Clio S1600 (A6) + 3.18
8. Dave Turnbull-Ken Bills (GB, Subaru Impreza WRC, A8) + 3.59
9. Hans Weijs Sr.-Jan Albert Bosscha (NL, VW Golf 4 Kitcar, A7) + 4.31
10. Piet van Hoof-Niels Leermakers (NL, Mitsubishi Lancer Evo 4, A8) + 4.33

Belangrijkste uitvallers
Arjen de Koning-Ronald Ouwerkerk (NL, Mitsubishi Lancer Evo6, A8) - KP 13 (aandrijving)
Jan van der Marel-Erwin Berkhof (NL, Mitsubishi Lancer Evo6, A8) - KP 16 (motor)

Snelsten op de klassementsproeven
Bijvelds 10 maal (waarvan 1 ex aequo); Van Eerd 4 maal; Van Eldik 3 maal (1 e.a.); Boers 2 maal

Leiders in de wedstrijd
Van Eldik KP 1 t/m KP 6, Van Eldik en Bijvelds KP 7, Bijvelds KP 7 t/m KP 18

Stand Rallyclinic Dutch Open 2006
1. Peter Bijvelds 100 punten; 2. Frits van Eerd 98; 3. Mark van Eldik 96; 4. Ronald Leemans 94; 5. Dirk Boers 92; 6. Ad Smits 90; 7. Jan de Winkel 88; 8. Dave Turnbull (GB) 86; 9. Hans Weijs Sr. 84; 10. Piet van Hoof 82

Volgende wedstrijd Rallyclinic Dutch Open 2006
9 april 2006, LG Almere Rally

Foto's: MenMRally.nl - Op de foto's mag geklikt worden voor een grotere versie!

Elmar Metaalbewerking