17 en 18 maart 2006: Start van het Rallyclinic Open 2006 rondom Emmeloord.

De Zuiderzee Rally is traditioneel de opener van het Nederlandse Rally jaar. De wedstrijd op de zeebodem begon in 1986 als rallysprint, en groeide sindsdien uit tot één van de toppers van de kalender. De erelijst van de Zuiderzee Rally kent een groot aantal roemruchte namen: John Bosch, Erwin Doctor, Hans Stacey, Coen Vink en Erik Wevers. Dit jaar heeft de Zuiderzee Rally de naam aangenomen van haar jarenlange hoofdsponsor: Tank S.

De weersomstandigheden tijdens de Zuiderzee Rally zijn berucht: het kan enorm koud en nat zijn in maart in de Noordoostpolder, dus zorg voor voldoende warme en droge kleding. Want het is absoluut de moeite waard!

De Rally begint al op vrijdagavond om half negen met twee proeven op de A6 Ring, op het nieuwe industrieterrein langs de A6. Een rundkursproef waar je de rally niet kunt winnen, maar wel verliezen! Op zaterdag volgt de echte rally, die tot in de avond duurt. Na de afsluiter op het industrieterrein Nagelerweg hebben de rijdens en navigatoren 18 klassementsproeven met in totaal 141 km achter de rug.

Dit jaar belooft de organisatie 2 klassieke Zuiderzeerally proeven weer op te nemen in de route: De proef op industrieterrein De Munt en de oude route achter Kuinre. Vervallen zijn de proef op Industrieterrein Haatlanden en helaas ook het kleine proefje op Urk, waar Mark en Michel vorig jaar de snelste tijd zetten.

Vorig jaar reden Mark en Michel een zeer sterke Zuiderzee Rally. Met een vierde plek overall haalden ze hun sterkste Rally resultaat van het jaar. Helaas zat de Groep N Mitsubishi van Bolderheij nog voor hen, anders waren zij ook winnaar van de Groep N geworden. Zie hier voor het verslag van vorig jaar.

Dit jaar hoeven ze zich geen zorgen te maken om de Groep N stand, Mark en Michel rijden de Tank S Rally de eerste wedstrijd kilometers met de Subaru WRC. In deze eerste wedstrijd zal uitrijden voorop staan. Concurrentie zal naar verwachting van Frits van Eerd en de Engelsman Sparrow komen, die ook met WRC's aan de start zullen staan, maar ook de winnaar van 2003 en 2004 Peter Bijvelds komt weer aan de start met zijn snelle groep A Mitsubishi Evo.

Mark en Michel hebben er zin in: "Het seizoen begint weer, we kunnen weer ten stijde!" Bij de tests in Duitsland hebben we ons enigszins vertrouwd gemaakt met de auto. Daarnaast hebben we de auto aangepast aan de Nederlandse omstandigheden, met behulp van Proflex dempers. Met hulp van Jasper van den Heuvel en Chiel Bos en natuurlijk Proflex zelf hebben we op Niederrhein flinke stappen gemaakt. Toch moeten we nog zoveel leren van de auto... In Emmeloord staan we voor het eerst oog in oog met de concurrentie. Dan zien we waar we staan."

Ze stellen zich realistische doelen voor de start van hun eerste rally in de WRC. "Ons doel is om ervaring op te doen met de auto. We hadden steeds 3 of 4 rallies nodig om vertrouwd te raken met een nieuwe auto. In Emmeloord is uitrijden bij de eerste 10 al een resultaat waar we tevreden mee zijn."

Het MenM rallyteam
Foto's: MenMRally.nl

 

Elmar Metaalbewerking