Mark maakt uitstapje naar de autocross

Op uitnodiging van Richard van Schaick, voormalig kampioen in de keverklasse gaat Mark een wedstrijd rijden in de autocross. Richard stelt zijn eigen auto beschikbaar voor de wedstrijd in Bunnik op 5 juli.



Voor dit soort uitdagingen is Mark altijd in, dus de afspraak was snel gemaakt. Mark treedt hierbij in de voetsporen van Allard Kalff, de populaire RTL GP verslaggever die vorig jaar een autocross wedstrijd meemaakte. Een optreden dat duidelijk maakt dat het niveau van de Nederlandse autocross hoog is, want Allard kon zijn jarenlange race ervaring niet omzetten in een finaleplaats.

Ook voor Mark is de overstap naar de cross-kever groot, want hij rijdt z'n hele rally carriere al in vierwielaandrijvers. De eerste Subaru, de Mitsubishi Evo en ook de huidige Subaru Impreza WRC, allemaal zijn het high tech monsters die over alle wielen aangedreven worden. Een groot contrast met de cross-auto waarmee Mark van start zal gaan: deze is gebaseerd op het bijna 70-jaar oude ontwerp van de Volkswagen Kever, met de motor achterin en alleen aandrijving op de achterwielen. Een auto die zijn kracht haalt uit de eenvoud en het lichte gewicht, want de pk-gewicht verhouding is vergelijkbaar met Mark's WRC.



Daarnaast zal Mark moeten wennen aan wedstrijden waarbij hij met meerdere concurrenten tegelijk in de baan is, die op de baan ingehaald moeten worden. De wedstrijd bestaat uit 3 manches, gevolgd door de finale. Races waarin het er heet aan toe gaat, want de kever-klasse is een zeer competitieve klasse, met meer dan 10 verschillende kanshebbers voor de overwinning.



Rally liefhebbers worden sowieso verwend bij de autocross, want alle actie op de hele baan is te overzien voor de toeschouwers. De baan is goed bereikbaar, vlak aan de A12 bij afslag Bunnik. Om Mark's auto goed herkenbaar te krijgen wordt hij momenteel opgebouwd in de kleuren van vaste hoofdsponsor Merwede Springs. Nog voor de wedstrijd zullen we foto's van de nieuwe auto op de website tonen.

Meer gegevens van de wedstrijd op de website van de organisatie.

Foto's van de shakedown van de auto: Peter van Beek

MenMRally Partners