Verdiende podiumplek voor Van Eldik in Hellendoorn

Na de test in Amsterdam stond Mark van Eldik op vrijdagavond 18 september in Hellendoorn voor het eerst aan de start van een echte rally met de Mitsubishi Lancer WRC05. "Een betere test van het potentieel van de Lancer voor de Nederlandse omstandigheden is er niet", zei Mark, die zijn Subaru S14 had verhuurd aan voormalig kampioen Bert de Jong.Dat de Hellendoorn Rally nog steeds het belangrijkste rally evenement van Nederland is, blijkt wel uit de deelnemerslijst. Van de 115 inschrijvers stonden er maar liefst 12 aan de start met recente WRC's. Als winnaar van het evenement in 2007 werd Mark samen met Pieter Tsjoen en de nummer n van vorig jaar Erik Wevers getipt voor de overwinning. Vanaf de eerste proef in het schemerige Daarle moest meteen stevig gas gegeven worden.

Meteen lieten Mark en zijn navigator Michel Groenewoud zien dat zij hun hand niet omdraaien voor snelle tijden in het donker. De eerste twee proeven lieten zij slechts 1 seconde liggen op de snelle Belg Tsjoen en zijn Ford Focus. De derde proef was een herhaling van proef 1, en Mark zette exact dezelfde tijd op de klok als de eerste doorkomst. Omdat Tsjoen nog een seconde sneller gereden had, was de achterstand van de MenMRally equipe aan het einde van de eerste avond slechts 4 seconden. Daarmee bezetten zij de tweede plek, voor lokale favorieten Erik Wevers, Ten Brinke (beide Ford Focus) en Dennis Kuipers. "Het gaat boven verwachting!" omschreef Mark de tussenstand beknopt.Op de eerste proef van zaterdagochtend zette Mark de ingezette lijn door met nog een tweede plek. Na de tweede proef van de zaterdag moet Tsjoen de handdoek in de ring gooien met technische problemen. Ondanks twee snelste tijden kunnen Mark en Michel niet profiteren: Erik Wevers neemt de leiding over van zijn Belgische merkgenoot.

Als ook Wevers kleine problemen krijgt nadert Mark de leider tot op een seconde en lijkt Neerlands grootste rallyklassieker af te stevenen op een bloedstollende eindstrijd. Achtervolgers Dennis Kuipers en Bernhard ten Brinke staan halverwege de rally op een veilige afstand van ruim respectievelijk 40 en 50 seconden.

Helaas voor de 100.000 toeschouwers blijft het gevecht uit. "We hebben een aantal verschillende zaken uitgeprobeerd aan de auto. Daardoor kwam ik moeilijk in m'n ritme en maakte ik wat domme foutjes." Halverwege de middag loopt het gat met Wevers op tot meer dan een halve minuut, teveel om nog in te lopen.Een te enthousiaste actie op de laatste proef zorgde er zelfs voor dat Dennis Kuipers langszij komt, zodat Mark en Michel genoegen moeten nemen met de laagste podiumpositie. Teleurstelling maakte zich meester van de kampioenen van 2007: Als je zo dichtbij geweest bent, is het een moeilijk om tevreden te zijn met de derde plek."

Maar al snel kreeg voldoening de overhand: "Vooraf zouden we natuurlijk getekend hebben voor dit resultaat: met een onbekende auto op het podium staan in dit deelnemersveld is natuurlijk iets om trots op te zijn. We geloven echt in deze auto en willen hier ook zeker vervolg aan geven!" De vele fans zullen dit toejuichen, gezien de positieve geluiden langs de proeven!Schutte Informatisering Hellendoorn Rally
Algemene gegevens

18 en 19 september 2009, start en finish in Hellendoorn
lengte van de rally: 425 kilometer met 16 klassementsproeven (KPs) over 165 kilometer, daadwerkelijk verreden 15 KPs over 153 kilometer
droog en zonnig, vrijdag circa 20 graden Celsius, zaterdag circa 25 graden Celsius
109 deelnemers aan de start, 70 aan de finish

Uitslag
1. Erik Wevers-Jalmar van Weeren (NL, Ford Focus WRC, A8) 1.26.30
2. Dennis Kuipers-Kees Hagman (NL, Subaru Impreza WRC, A8) + 1.45
3. Mark van Eldik-Michel Groenewoud (NL, Mitsubishi Lancer WRC, A8) + 2.00
4. Bernard ten Brinke-Hans van Goor (NL, Ford Focus WRC, A8) + 2.13
5. Gert Huzink-Aaldert Aaltink (NL, Skoda Fabia WRC, A8) + 3.04
6. Piet van Hoof-Niels Leermakers (NL, Mitsubishi Lancer Evo 4, A8) + 4.21
7. Edwin Schilt-Peter Verschuur (NL, Subaru Impreza WRC, A8) + 4.26
8. Ren Kuipers-Gijs Boom (NL, Subaru Impreza WRC, A8) + 4.36
9. John Temmink-Henkjan Elbert (NL, Subaru Impreza WRC, A8) + 5.21
10. Peter Bijvelds-Ria Bijvelds (NL, Mitsubishi Lancer Evo 8, N4) + 5.24

Belangrijkste uitvallers
Pieter Tsjoen-Eddy Chevaillier (B, Ford Focus WRC, A8) KP 6 (elektronica)
Jasper van den Heuvel-Martine Kolman (NL, Mitsubishi Lancer Evo 10, N4) KP 14 (ophanging)

Snelsten op de klassementsproeven
Wevers 11 maal (2 ex aequo); Tsjoen 4 (2 e.a.); Van Eldik 2

Leiders in de wedstrijd
Tsjoen KP 1 t/m 5; Wevers KP 6 t/m 16

MenMRally Partners