Leeglopende band remt Mark in Thüringen

Drie weken na de start van de Euro Rally Challenge in Belgie, stond de Thüringen Rallye op het programma. De asfaltrally telt al jaren mee voor het Duits Rally kampioenschap (DRS), maar dit jaar waren ook de ERC deelnemers uitgenodigd. De snelle Duitse Porsches en BMW's konden dit jaar de krachten meten met de Nederlandse WRC's van Mark van Eldik, Erik Wevers en Dennis Kuipers.Op vrijdagavond werd gestreden op de publieksproef in het centrum van Pößneck, op zaterdag stonden 8 snelle proeven op het programma in het heuvelachtige buitengebied van het voormalige Oost-Duitsland.

Voor Mark van Eldik en zijn navigator Michel Groenewoud was het de tweede wedstrijd sinds zijn rentree. De auto was nog niet optimaal, maar Mark perste er in het centrum van meteen een snelste tijd uit. Met een voldaan gevoel kon hij zich opmaken voor een zware strijd op zaterdag.

Op de snelle openingsproef sloeg lokale Porsche rijder Olaf Dobberkau toe, en nam de leiding over van Mark. Ook Erik Wevers kwam Mark op zaterdagochtend voorbij. Al snel mondde de rally uit een slijtageslag, waardoor uiteindelijk slechts 39 van de 60 deelnemers de finish haalden. Eerste slachtoffers in de top waren Markus Moufang en leider Dobberkau, die uitvielen door respectievelijk van de weg te raken en technische problemen.Een proef later was Mark van Eldik aan de beurt: Op de langste proef van de wedstrijd krijgt hij te maken met een leeglopende band. Omdat de strijd om de overwinning toch over is, neemt Mark even tijd om de oorzaak te achterhalen.

"De binnenkant van de velg is beschadigd, waardoor de band leegloopt. Erg vervelend, want we begonnen net weer in ons ritme te komen en wat meer snelheid te maken. Nu wordt het vooral uitrijden, en misschien nog wat instellingen proberen. Dennis Kuipers heeft met eenzelfde auto hetzelfde probleem. De producent van beide auto's, Prodrive, werkt aan een oplossing."


Met 6 minuten achterstand en een 21e plek zetten zij de strijd voort, maar nemen zij geen risico's meer. Met tijden die nog steeds in de top 5 liggen klimmen zij naar plek 16, vlak achter de zuster equipe van Schilt en Verschuur. Van de ERC deelnemers finisht Mark op de zevende plek."We hebben best een goed weekend gehad. Jammer dat het door de problemen met de band niet de top 3 klassering haalden, die we hadden kunnen hebben", analyseert Mark na afloop. "Na het gravel en de lange halen van Bocholt, was dit een technische rally met veel snelle bochten. Dat maakte dat we er van genoten hebben - en geleerd."

Tweede ronde Euro Rally Challenge 2009:

Thüringen Rally, Pössneck (Duitsland)

Algemene gegevens

12-13 juni
start en finish in Pössneck
lengte van de rally: 212 km in totaal, waarvan 129,44 km chrono, verdeeld over 9 KP's

Uitslag

1- Erik Wevers-Jalmar van Weeren (NL, Ford Focus WRC, A8) 1h02'58
2- Marcus Hesse-Uwe Kunze (D-Mitsubishi Lancer Evo6, A8) +3'16'
3- Michael Pedersen-Mie Petersen (DK-Mitsubishi Lancer Evo9 N4) +4'46'
4- Martin Knudsen-Sören Kjaer (DK-Honda Civic R3, A7) +4'55'
5- Janina Depping-Sabrina Beier (D-Mitsubishi Lancer Evo7, N4) +5'22'
6- Edwin Schilt-Pieter Verschuur (NL-Subaru Impreza WRX N14, N4) +6'28'
7- Mark van Eldik-Michel Groenewoud (NL-Subaru Impreza WRC S14, A8) +6'52'

Uitvallers

KP 6 Klaus Bodilsen-Thomas Henriksen (DK-Mitsubishi Lancer Evo9, N4)
KP 9 Graham Coffey-David Gamblin (GB-Subaru Impreza WRC S9, A8)

Stand Euro Rally Challenge

Groep A

1- Erik Wevers-Jalmar van Weeren (NL) 20
2- Mark van Eldik-Michel Groenewoud (NL) 14
3- Marcus Hesse-Uwe Kunze (D) 14

Groep N/S2000

1- Michael Pedersen-Mie Petersen (DK) 18
2- Edwin Schilt-Jacco de Kluyver (NL) 12
3- Mihaly Hodula-Gyogy Kocsis (HU) 10
4- Janina Depping-Sabrina Beier (D) 8
5- Klaus Bodilsen-Thomas Hendriksen (DK) 5

MenMRally Partners