Strakke overwinning in Emmeloord

Afgelopen weekend was de aftrap van een nieuw Nederlands rallyseizoen. Zoals alle jaren startte deze in de Noordoostpolder tijdens de Tank S Rally van Emmeloord. Vorig jaar verloren Mark van Eldik en Michel Groenewoud op de allerlaatste proef de wedstrijd aan een ontketende Jasper van de Heuvel. Dit weekeinde nam het tweetal sportief revanche op een destijds veel besproken wedstrijd. Met de Subaru Impreza WRC S12 reden zij op 16 van de 21 klassementsproeven snelste tijden en voerden de regerend kampioenen het klassement aan van start tot finish.



De concurrentie had deze winter niet stil gezeten. Waar vorig jaar soms kritiek was dat er geen tegenstand zou zijn met vergelijkbaar materiaal, stond er in Emmeloord een ongekend sterk veld aan de start. Oud kampioen Erik Wevers en aanstormend talent Peter van Merksteijn beschikten beiden over Ford Focus WRC’s, auto’s die de afgelopen jaren de toon aangaven op het wereld rally toneel. Daarnaast waren er de outsiders zoals René Kuijpers (Subaru WRC S12), Harry Kleinjan (Skoda Fabia WRC) en John Temmink (Skoda Fabia WRC).

Op de eerste proef maakte Mark van Eldik meteen duidelijk wat zijn plannen waren. Met een tijd die twee seconden sneller was dan de concurrentie trok hij het initiatief naar zich toe. Op de volgende proeven hield hij het tempo hoog, om met 8 seconden voorsprong op Erik Wevers de nacht in te gaan. Het beloofde een mooie secondenstrijd te worden.



De volgende ochtend, op de uitdagende dijkproeven over de bochtige, hobbelige dijken van de voormalige Zuiderzee mengde zich nog een derde rijder in het gevecht. Peter van Merksteijn kreeg zijn Ford steeds beter onder controle. Ondertussen bleven Mark en Michel snelle tijden zetten om hun voorsprong uit te bouwen. Erik Wevers verloor 2 minuten toen hij uit de bocht vloog en op een steen komt vast te zitten. Enkele proeven later schoof ook Peter van Merksteijn van de weg en verliest belangrijke seconden.

Hoewel zowel Wevers als Van Merksteijn junior in de loop van de zaterdagmiddag, toen het wedstrijdparcours zich verplaatste naar de omgeving van Kampen, nog enkele snelste tijden op de klokken brachten, was de strijd vooraan gestreden. Mark permitteerde zich zelfs nog een foutje op de prachtige nieuwe klassementsproef Zwartendijk, maar zijn overwinning kwam geen moment in gevaar. Van Merksteijn eindigde op bijna een minuut achterstand. Met een kleine twee minuten maakte Harry Kleinjan met zijn Skoda Fabia WRC na een vrijwel foutloos gereden wedstrijd de topdrie vol.



"Ik ben blij dat het kampioenschap dit jaar zo sterk bezet is. Het geeft wat meer druk, maar dat maakt het alleen maar leuker. Het team heeft de afgelopen maanden naast alle auto's voor klanten ook mijn auto weer helemaal op punt gezet”, aldus Mark. “Vrijdagavond zijn we rustig begonnen, maar dat bleek toch genoeg om meteen de kop te nemen. Zaterdagochtend hebben we de druk nog wat opgevoerd, waarna Wevers en Van Merksteijn foutjes maakten. Maar zelf zijn we ook eventjes doorgeschoten in ons enthousiasme, waardoor we spinden op één van de listige dijkjes." analyseerde een tevreden Mark van Eldik na afloop. "We kijken al uit naar de volgende krachtmeting, begin april in Almere.

Algemene gegevens
- 14 en 15 maart 2008
- start en finish in Emmeloord
- lengte van de rally: 568 km met 21 klassementsproeven (KP’s) over 144 km
- vrijdagavond droog en circa 7 graden Celsius, zaterdag droog en circa 13 graden Celsius
- 76 deelnemers aan de start, 53 aan de finish



Uitslag
1. Mark van Eldik-Michel Groenewoud (NL, Subaru Impreza WRC, A8) 1.12.35
2. Peter van Merksteijn jr.-Eddy Chevaillier (NL-B, Ford Focus WRC, A8) + 0.52
3. Harry Kleinjan-Annemieke Hulzebos (NL, Skoda Fabia WRC, A8) + 1.52
4. Erik Wevers-Jalmar van Weeren (NL, Ford Focus WRC, A8) + 2.48
5. René Kuipers-Erwin Mombaerts (NL-B, Subaru Impreza WRC, A8) + 3.15
6. Jasper van den Heuvel-Martine Kolman (NL, Mitsubishi Lancer Evo 9, N4) + 4.02
7. Evert Bolderheij-Sander Röling (NL, Mitsubishi Lancer Evo 9, N4) + 5.59
8. Dennis Kuipers-Kees Hagman (NL, Peugeot 207 S2000, A7S) + 6.53
9. Kevin Abbring-Björn Degandt (NL-B, Renault Clio R3, A7) + 7.07
10. Marcel Piepers-Erik de Wild (NL, Honda Civic Type-R R3, A7) + 7.28

Snelsten op de klassementsproeven
Van Eldik 16 maal (waarvan 3 ex aequo)
; Van Merksteijn jr. 5 (2 e.a.); Wevers 4 (3 e.a.)

Leiders in de wedstrijd
Van Eldik KP 1 t/m 21


Stand Rallyclinic Dutch Open 2008
1. Mark van Eldik 100; 2. Van Merksteijn jr. 98; 3. Kleinjan 96; 4. Wevers 94; 5. R. Kuipers 92; 6. Van den Heuvel 90; 7. Bolderheij 88; 8. D. Kuipers 86; 9. Piepers 82; 10. De Winkel 80

Volgende wedstrijd Rallyclinic Dutch Open 2008: 6 april 2008, LG Almere Rally

Voor meer foto's, zie ook gallery pagina 1 en gallery pagina 2.
Hoe de rally verging voor Edwin Schilt lees je hier.



 

MenMRally Partners