Van Eldik strijdend ten onder in Euregio Rally

Mark van Eldik en Robin Buysmans hadden graag, naast de titel in de Euro Rally Challenge en de WK punten in Duitsland, een derde kroon gezet op hun rallyjaar 2010: De Nederlandse rally titel. Mark's kansen waren niet groot: Alleen als koploper Erik van Loon zou uitvallen n Mark de volle 100 punten op zijn naam schreef, mocht hij de titel voor de tweede keer meenemen naar Montfoort. "De kans op het kampioenschap is minimaal, maar we zijn het aan de fans verplicht om er toch voor te rijden", legt Mark uit waarom hij voor de Euregio Rally heeft gekozen, in plaats van de prachtige Condroz Rallye in Belgi.Het was alweer vier jaar geleden, dat Mark voor de laatste maal in Hengelo aan de start stond. Maar de ingredinten waren nog allemaal aanwezig: En van de mooiste publieksproeven van Nederland, op industrieterrein Twentekanaal, en een serie snelle buitenproeven met enkele technische stukken. Daarnaast drukt traditioneel het onberekenbare novemberweer haar stempel op de rally, met veel modder en bladeren die de bochten soms spekglad maken. Ook stonden de belangrijkste concurrenten weer aan de start: Regerend kampioen Ten Brinke en voormalig winnaar Rene Kuipers waren als streekrijders de favorieten, maar ook Mark's belagers in de stand om het kampioenschap Van Loon en Bolhaar werden tot de kanshebbers gerekend.

Zaterdagmiddag worden de eerste proeven onder een aarzelend zonnetje verreden. Op proef 1 wordt Mark net afgetroefd door Bernhard ten Brinke. Maar op de overige proeven van de zaterdag lukt het niet om het hoge tempo bij te benen. Hij zakt naar plek 5, waarbij hij niet alleen Ten Brinke, maar ook Kuipers, Van Loon, en Bolhaar voor zich moet dulden. "Op proef 2 verloren we tijd in n van de chicanes. Daarna lukte het niet om in het ritme te komen. We moeten er morgen maar eens goed voor gaan zitten!", analyseert Mark de toch wat teleurstellende eerste dag.Op de eerste publieksproef van dag 2 laat Mark zien dat de strijd nog niet gestreden is. Ondanks dat Mark op de proef twee langzamere auto's moest inhalen, rijdt hij met afstand de snelste tijd op de proef. Hiermee klimt hij meteen op naar de tweede plek in de rangschikking, en begint koploper ten Brinke de druk te voelen. Als, op de spekgladde proef Bentelo, Ten Brinke van de weg glijdt, lijkt Mark de begeerde eerste plek in handen te krijgen. Toch kan Mark hier niet van profiteren, want even later vindt ook Mark zijn Waterloo, als hij tegen een boom glijdt en in de sloot belandt.

"Winst was het enige dat telde om de kampioenschapskansen open te houden, dus konden we niet afwachten. Helaas is het niet gelukt, en rest ons niets anders dan Erik van Loon en Harmen Scholtalbers van harte te feliciteren met hun behaalde kampioenschap. We hebben er hard voor gestreden, maar de tweede plek was dit jaar het maximaal haalbare."Tot slot willen we langs deze weg alle organisaties en officials bedanken voor hun tomeloze inzet, waarmee ze onze sport mogelijk maken. Natuurlijk ook al onze fans voor hun enthousiasme en steun. En bovenal onze sponsors!

Hengelo, 7 november 2010: Conrad Euregio Rally

Algemene gegevens
- 6 en 7 november 2010, start en finish in Hengelo (Overijssel)
- lengte van de rally: 350 kilometer met 14 klassementsproeven (KPs) over 144 km, daadwerkelijk verreden 13 KPs over 138 km
- zaterdag en zondag overwegend droog herfstweer, maximaal circa 9 graden Celsius
- 68 deelnemers aan de start, 51 aan de finish

Uitslag
1. Erik van Loon-Harmen Scholtalbers (Ford Focus WRC 08, A8) 1.18.01,3
2. Eric Bolhaar-Gert Kamphuis (Skoda Fabia WRC 05, A8) + 0.30,3
3. Timo van der Marel-Annemieke Hulzebos (Mitsubishi Lancer Evo IX, N4) + 1.55,0
4. Henk Vossen-Johan Findhammer (Mitsubishi Lancer WRC 02, A8) + 3.39,2
5. Hermen Kobus-Johan Schop (Renault Clio R3, A7) + 4.32,9

Belangrijkste uitvallers
Ren Kuipers-Desiree Kuipers (Subaru Impreza WRC S14, A8) KP 7 (turbo)
Bernard ten Brinke-Eddy Chevaillier (NL-B, Ford Focus WRC 08, A8) KP 8 (van de weg)
Mark van Eldik-Robin Buysmans (NL-B, Mitsubishi Lancer WRC 05, A8) KP 8 (van de weg)

Snelsten op de klassementsproeven
Ten Brinke 6 maal; Van Loon 5; Van Eldik en Bolhaar 1

Leiders in de wedstrijd
Ten Brinke KP 1 t/m 7; Van Loon KP 8 t/m 14

Eindstand Rallyclinic Dutch Open 2010
1. Erik van Loon 495 punten; 2. Van Eldik 296; 3. Bolhaar 290; 4. Van der Marel 270; 5. Kobus 212; 6. Van Hoof 210; 7. Ten Brinke 200; 8. De Jong 175; 9. Swaanen 158; 10. De Koning 152

MenMRally Partners