Mark van Eldik scoort WRC punten in WK Rally Duitsland

Glunderend kwam Mark over de finish. Loon na werken in een lange, hete en loodzware rally. Als derde Nederlander ooit schrijft Mark WK punten op zijn naam.Met 407 kilometer is de Deutschland Rallye van 2010 de langste WK rally sinds 6 jaar. Een rally die al jaren door het publiek omarmd wordt: 220.000 bezoekers uit heel Europa omzomen de proeven, waarbij Nederland goed vertegenwoordigd is. 

In de rally wordt Mark bijgestaan door zijn Belgische co-piloot Robin Buysmans, terwijl Michel Groenewoud de service coördineert voor Mark en de twee andere auto's van het MenMRally team.

De eerste dag van de rally voert de rally auto's door de bossen en wijnranken bij Trier. Snelle en langzame passages wisselen elkaar af, op een terrein waar Mark zich goed thuis voelt. Na een rustige start rukt Mark op naar de 10e plek, om even later ingehaald te worden door Petter Solberg, die zich terugvecht na een lekke band. Met resultaten net buiten de top tien op de proeven houdt Mark de rest van de dag plek 11 en beste Nederlander stevig vast.

De tweede dag van de rally verplaatst het toneel zich zuidwaarts, met zes proeven over het 'platteland' van de Hunsrück. Klap op de vuurpijl is de beruchte Panzerplatte, de langste proef van het hele WK Rally seizoen. Een beproeving van 100 kruisingen en ontelbare bochten en toppen voor Mark, 50 pagina's pacenotes voor Robin en 48 kilometer vreselijk ruw wegdek voor de banden en de Subaru.

Deze langste dag van de rally rijdt Mark berekenend. Ondanks dat hij hiermee wat tijd verliest op de concurrenten schuift hij aan het eind van de dag de top tien binnen omdat Duval van de weg raakt. "Het gaat boven verwachting, maar we moeten morgen flink doorrijden om onze plek vast te houden: we hebben 5 rijders achter ons staan binnen 15 seconden". Voor de zekerheid wisselen de monteurs de koppeling, in een tijd waarvoor de WK teams zich niet voor zouden schamen.

Werkgebied op de finaledag van de rally zijn weer de smalle wegen in de Moezel vallei, aangevuld met een laatste proef in het oude centrum van Trier. Mark moet El Qassimi voorbij laten, maar doordat Hirvonen en Block de strijd moeten staken met defecten aan hun bolide schuift hij door naar plek 9.

Aan de finish waren alleen maar blije gezichten te zien bij het team uit Montfoort. "Alle drie de auto's aan de finish, waarvan één in de top tien", aldus team captain Michel Groenewoud. "We hadden op een top 15 klassering gehoopt. Als dat dan top tien wordt is dat fantastisch. Een resultaat waar we als team trots op kunnen zijn!", vult Mark aan: "Alles viel op z'n plek deze rally. Het team werkte perfect, we hebben vrijwel foutloos gereden en het resultaat is top! De proeven zijn vreselijk uitdagend en het is schitterend om voor zo veel enthousiast publiek te rijden". Maar het gelukkigst is Robin Buysmans. Hij heeft in zijn allereerste WRC evenement meteen punten gescoord!De rally wordt gewonnen door regerend kampioen Sebastien Loeb, voor zijn merkgenoten Sordo en Ogier. Ex formule 1 wereldkampioen Kimi Raikkonen eindigt net voor Mark op de 7e plek. Bernhard ten Brinke wordt 12e, Mark's teamgenoten Bert de Jong 21e en Edwin Schilt 35e in een veld van 78 starters.

MenMRally Partners