Succesvolle Rally Duitsland voor Bert de Jong en Ton Hillen

In het weekeinde van 19-22 augustus werd in Duitsland de negende ronde van het Wereldkampioenschap rally verreden. Samen met een hele batterij aan Nederlandse equipes reisden Bert en Ton af naar het pittoreske Trier om deel te nemen aan deze drie dagen durende rally. In de dagen ervoor waren de mannen al ter plaatse voor de verkenningen. Ondanks dat Bert vijftien jaar eerder al tweemaal had meegedaan aan deze rally, was het toch weer een opgave om de notes goed op papier te krijgen. Een WK rally is op geen manier te vergelijken met een wedstrijd in België of Nederland.

De donderdag voor de rally werd er nog een shake-down verreden om de auto helemaal klaar te maken voor de rally. Tijdens zo’n shake-down kunnen de equipes wennen aan de omgeving en het wegdek waar ze op moeten rijden. Zodoende kunnen nog kleine zaken aangepast worden om alles optimaal met elkaar op te lijnen. Men noemt dit ook wel ’op punt zetten’

Vrijdag 20 augustus staat in het teken van het rijden van twee maal drie proeven door de wijnranken. Steeds met een afstand van 60 kilometer, net zoveel als een gemiddelde sprint in Nederland. Rustig aan opbouwen, want er staan nog twee zware dagen te wachten. Bert en Ton rijden de eerste proef een 46ste tijd, in de middenmoot van de 76 deelnemers. In de proeven erna gaan de tijden naar beneden en de plaats in de rangschikking omhoog. Een probleemloze eerste dag sluit Bert af met een 23ste algemene plaats, vier plaatsen boven de leider in het JWRC Hans Weijs Jr. Bert over de eerste dag:
"We hadden een trage start, maar uiteindelijk kwamen we goed in het ritme. Het is waanzinning mooi om door de mooie natuur heen te rijden. Ik kan dan ook niet wachten op morgen."

De zaterdag staat in het teken van vier proeven welke twee maal verreden moeten worden. Het zwaartepunt van deze dag ligt op de Panzerplatte. Een 48 kilometer lange proef die leidt over een militair oefenterrein. Berucht zijn de hinkelsteins. Betonnen blokken langs de weg waar menig rallyrijder zijn onderstel op achtergelaten heeft. Bert maakt een rustige start en zet op de eerste proef een 39ste tijd. In de loop van de dag versnelt Bert naar tijden rond plek dertig, om af te sluiten met een 28e tijd op de tweede doorkomst op monsterproef Baumholder. Uiteindelijk besloot Bert de dag met een 26ste plaats algemeen.

De zondag was de laatste dag van een tot nu toe goed verlopen rally voor Bert en Ton. Ondanks dat de aansluiting met de top niet werd gevonden, bleef de auto het goed doen, waardoor Bert weer belangrijke kilometers in de benen krijgt.

De zondag voerde de wedstrijd weer terug naar de wijnranken rondom Trier. De combinatie van smalle en bredere wegen maakt het moeilijk voor de rijders om in het ritme van de weg te komen. In de eerste vier proeven van de dag klimt Bert vijf plekken, met nog één proef voor de deur. De showproef in Trier, ook wel Circus Maximus genoemd word altijd bezocht door duizenden fans. Voor deze duizenden fans consolideert Bert zijn plek en sluit daarmee de rally van Duitsland succesvol af.



Bert vertelt:
"het was een mooie rally zonder veel narigheid of problemen. Met een 21ste plek algemeen kan ik alleen maar blij zijn. Desondanks denk ik dat er nog meer uit te halen valt. Ik heb in ieder geval weer serieuze rallykilometers in de benen. Dat moet zich uiteindelijk weer terugbetalen in de volgende rallies."

MenMRally Partners