MenMRally kampioenschap 2010
Tweede plek smaakt als een overwinning in Sezoensrally

Nadat in Tielt en in Namen de meervoudig Belgisch kampioenen Tsjoen en Snijers relatief eenvoudig naar een 1-2 reden, kon Mark rondom Bocholt de gevestigde orde aanvallen. "De Sezoensrally is een leuke wedstrijd. Vooral de vele snelle stukken over de beruchte maaskiezels maken het evenement verraderlijk."

De eerste waarschuwing komt al na een paar kilometers. Op de eerste onverharde strook schiet Mark rechtdoor in een haakse bocht. Mark legt uit wat de oorzaak was: "We hadden erg veel onderstuur, de Subaru was niet goed afgesteld op deze proeven". Ondanks dit foutje houdt Mark de schade beperkt tot 15 seconden. Vr de tweede proef stelt Mark de schokbrekers bij, en meteen is de snelste tijd zijn deel. Hiermee nestelen Mark en zijn navigator Robin Buysmans zich op de tweede plek in de rangschikking. Alleen na proef 6 komt lokale held Patrick Snijers nog even langszij.

Dat het team de afstelling van de auto steeds beter laat aansluiten bij de rijstijl van Mark en de wisselende ondergrond, blijkt uit de twee verdere proeven die Mark op zijn naam schrijft. Met nog twee tweede plaatsen achter Tsjoen kunnen Mark en Robin zich de laatste proeven op uitrijden gaan richten. De 35 seconden achterstand op Tsjoen is niet meer te overbruggen en Snijers vormt met 22 seconden achterstand geen bedreiging. Dat Snijers beide proeven wint brengt de voorsprong van Mark niet meer in gevaar.

Achter de drie toppers volgt op geruime afstand voormalig WK piloot Freddy Loix. Met 11 vierde tijden op 12 proeven wordt hij op dik 2 minuten achter Snijers 'best of the rest' met zijn Skoda Fabia S2000. Loix wordt gevolgd door snelste dame Melissa Debackere en Mark's teamgenoot Edwin Schilt en zijn navigator Jacco de Kluijver. Voor het MenMRally team betekent dit de eerste 1-2 overwinning in het Euro Rally Challenge klassement!


"We hebben een goede rally gereden. Langzaam maar zeker hebben we samen met het team en de engineer de auto naar onze hand gezet. In de tweede helft van de rally deed de auto precies wat ik wilde," analyseert Mark de rally na afloop. "Het voelt als een overwinning om Snijers te verslaan in zijn Sezoensrally. Als we de juiste afstelling vr de rally gevonden hadden en wat minder foutjes gemaakt hadden, dan hadden we het misschien ook Pieter Tsjoen en zijn snelle Ford Focus wat lastiger kunnen maken. Hopelijk komt dat nog een keer!"

Met de overwinning in het ERC klassement vergroten Mark en Robin hun voorsprong in het klassement voor de Euro Rally Challenge.


Uitslag Sezoensrally 2010

1. Pieter Tsjoen - Eddy Chevaillier
2. Mark van Eldik - Robin Buysmans  +38.7
3. Patrick Snijers - Cindy Cokelaere  +55.0
4. Freddy Loix - Frederic Miclotte  +3.00.4
5. Melissa Debackere - Bruno Brissart  +4.43.1
6. Edwin Schilt - Jacco de Kluijver  +5.18.5

Stand Belgisch Kampioenschap:
1. Pieter Tsjoen 60 punten
2. Patrick Snijers 44 punten
3. Mark Van Eldik 35 punten
4. Melissa Debackere 25 punten

MenMRally Partners