MenMRally kampioenschap 2010

Mark en Robin winnen ERC strijd in Tielt

Met een vijfde plek algemeen en de eerste plek in de ERC klassering doet Mark goede zaken in Belgie. Een tevreden Mark legt uit: "We wisten van tevoren dat het een uitdagende rally zou worden, om voor de eerste keer in Tielt te rijden. Je ziet het niet aan het asfalt, maar sommige stukken waren spekglad. Tegen mannen die deze wedstrijd minstens tien keer gereden hebben, en deze wegen dagelijks rijden omdat ze hier wonen en werken, begin je op flinke achterstand.Tielt, een middelgroot provinciestadje in West Vlaanderen was het decor van de opener van het ERC kampioenschap 2010. Tevens was het de tweede wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap, een andere competitie waar Mark hoge ogen wil gooien. Met 16 proeven op 4 locaties, die elk op een steenworp afstand van elkaar liggen, mag het evenement zich met recht een compacte rally noemen. Op deze proeven bindt vrijwel de complete Belgische top, aangevuld met Nederlandse toppers en sterke deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk de strijd met elkaar aan.

Meteen na de start komt het eerste momentje: Robin was uit zijn S2000 tijd gewend om de jump 'vol' te nemen, maar met de snelheid van de Mitsubishi WRC moet Mark er alles aan moet doen om de auto op de baan te houden. Iets voorzichtiger rijden Mark en Robin over het glad gepolijste asfalt naar een vijfde tijd. Op het onverhard van de tweede proef weegt de mindere parcourskennis minder zwaar en scoren zij een derde tijd. De proeven daarna blijkt dat het team in Tielt toch een abonnement op de vijfde plek heeft. Deze plek is voldoende voor de koppositie in het klassement van de Euro Rally Challenge.Ook vr Mark verlopen de uitslagen volgens een vast patroon: Pieter Tsjoen is op alle proeven snelste, gevolgd door Patrick Snijers. Daarachter vechten thuisrijder Lietaer en Bernd Casier om de laatste podiumplek.
Melissa Debackere vormt op plek 6 geen echte bedreiging voor Mark, en loopt op haar beurt steeds een fractie uit op Erik Wevers. Wevers is op plek 7 de eerste achtervolger van Mark voor de Euro Rally Challenge.

Het verloop van de tweede en derde omloop lijkt op de eerste proeven. De verschillen tussen Mark en de lokale specialisten worden kleiner totdat Mark vlak voor het eind van proef 12 een klein foutje maakt. Via een boompje spint hij van de proef af. Voordat Mark weer de proef kon vervolgen is een halve minuut verstreken. Daarmee voelt de MenMRally equipe meteen de hete adem van Debackere weer terug in de nek.Toch kunnen de laatste proeven op standje consolideren worden afgewerkt. Debackere kan door turboproblemen geen aanval inzetten, zodat plek 5 niet meer in gevaar komt.

Met de winst in het ERC klassement staat Mark daar meteen aan de leiding in de stand om de titel. In de strijd om het Belgisch kampioenschap moet Mark de tweede plek afstaan aan Patrick Snijers.

Mark blikt terug op een solide rally: "Het was gladder dan zelfs de meeste natte rallies die ik gereden heb. Zonder lokale kennis rem je eerder en houd je meer marge in de bochten, anders haal je de finish niet. Een vijfde plek bij het debuut in dit deelnemersveld is dan een goed resultaat. Snelste Nederlander zijn en eerste in het ERC klassement zijn dan een mooie bonus. Robin heeft mij er goed doorheen gecoacht en de monteurs hebben prima werk geleverd. Op naar Namen voor de Rally Wallonie, over een kleine 2 weken"

Eindklassement TAC Rally 2010:
1. Tsjoen-Chevaillier (Ford Focus RS WRC08) 1h33'27";
2. Snijers-Cokelaere (Subaru Impreza WRC S12) +1'16"9;
3. Casier-Caesemaeker (Ford Focus RS WRC05) +1'47"1;
4. Lietaer-Vandeputte (Subaru Impreza WRC S5) +2'03"6;
5. Van Eldik-Buysmans (NL/B-Mitsubishi Lancer WRC05) +3'21"5;
6. Wevers-Poel (NL-Toyota Corolla WRC)+4'57"8;
7. Debackere-Brissart (B/F-Toyota Corolla WRC) +5'05"2;
8. Huzink-Aaltink (NL-Subaru Impreza WRC S12) +5'57"9;
9. Lhonnay-Botson (Mitsubishi Lancer Evo9) +7'25"5;
10. Viaene-Vyncke (Mitsubishi Lancer EvoX) +7'28"9

Belgisch Kampioenschap:
1. Tsjoen 30; 2. Snijers 22; 3. van Eldik (NL) 18; 4. Debackere 13; 5. Casier 10; 6. Lietaer 8; 7. de Jong (NL) 6; 8. Verschueren, Colsoul 5; 10. Lhonnay 4; 11. Viaene, Romain 3; 13. Van Parijs, Cunin 2; 15. Benot 1

MenMRally Partners