Onverhard rallyplezier in Duitsland

Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. De troosteloze omgeving van een Oost-Duitse bruinkoolmijn in de herfst vormt 2 dagen per jaar de perfecte omgeving voor een onvergetelijke rally. In plaats van zwaar graaf- en transportmaterieel worden de paden dan bevolkt door razendsnelle rallywagens. Auto's die speciaal gebouwd zijn om deze paden zo snel mogelijk af te leggen. "Toen ik klein was en rally op TV zag, genoot ik van de helden van toen, die met hun bolides van bocht naar bocht driftten over stoffice paden. Nu ik zelf rally rijd, maak ik die droom jaarlijks waar in Lausitz", legt Mark van Eldik de aantrekkingskracht van de Lausitz Rally uit. Een rally waar Duitse en andere westerse rijders aantreden tegen de Oost Europese elite.
Het uitstapje naar Lausitz is al een aantal jaren vaste prik voor Mark van Eldik, die dit jaar zijn zege van 2010 hoopt te herhalen. Het Duitse evenement maakte enkele jaren deel uit van het ERC, maar ook zonder dit klassement is het een prachtige wedstrijd. Dit jaar wordt Mark niet alleen vergezeld van Bert de Jong in de Mad Croc Mitsubishi WRC, maar ook Bert's zoon Bob treedt namens het Mad Croc Rally Team aan in de Lausitz Rally. Proeven die vrijwel helemaal over onverharde paden voeren, vormen een prachtige uitdaging voor de Nederlandse teams, die gewend zijn aan asfalt wedstrijden. Voor deze wedstrijd maken ATM Motorsports en MML de auto's klaar, in volledige onverhard opstelling, met lange veerwegen. Hierdoor blijft de auto beheersbaar over de met stenen - en kuilen - bezaaide paden. Maar ook om beheerst te kunnen vliegen over de vele jumps die de rally rijk is.
Het evenement vindt op 30 september en 1 oktober plaats vlak bij het drielandenpunt van Duitsland, Polen en Tsjechie, op ca. 700 km van de Nederlandse grens. Vrijdagavond, rond etenstijd staat de eerste avondproef op het programma, gevolgd door nog drie proeven in het pikdonker wordende mijngebied. Op zaterdag volgen nog negen proeven, op en rond het terrein van de bruinkoolmijn. Bij het invallen van de schemering wordt de rally besloten met een groot feest voor alle deelnemers.
Naast de Nederlandse toppers komt ook de Duitse top aan de start, aangevoerd door (voormalig) kampioenen Mattias Kahle en Mark Wallenwein in de officiele Duitse Skoda Fabia's S2000. Internationale tegenstand wordt verwacht van een grote afvaardiging uit alle Scandinavische landen en toonaangevende Oostblok rijders als Korda en Mark's rivaal van 2010: Leszek Kuzaj. Ook staan er outsiders aan de start, die speciaal voor deze rally een WRC hebben aangetrokken, zoals Dobberkau, Stolzer en Zeltner. Leuk om te zien, maar voor het klassement minder bedreigend voor de Nederlandse deelnemers, zijn ook de zes Trabants!

 

MenMRally Partners