Zesde plek na indrukwekkende inhaalrace Bert de Jong

De vorige editie van de Exotic Green rally werd gekenmerkt door hitte en noodweer. Nadat de rally gestopt moest worden puzzelden de autoriteiten tot diep in de nacht voordat de eindstand bekend werd. Voor Bert de Jong leverde het een prachtige tweede plek op.

Dit jaar is de Exotic Green Rally ingekort tot 12 proeven rondom Etten Leur, die verreden worden in de middag en avond van zaterdag 9 juli. Klassiekers als Achtmaal, Rijsbergen en Klein Zundert zijn nog steeds van de partij. Maar ook een mooie publieksproef door het centrum van Etten Leur.

Ook van de partij zijn de vijf matadoren die het Internationaal Nederlands Rally Kampioenschap van 2011 glans geven, aangevuld met enkele gast-WRC's. Swaanen wil revanche nemen op Van Loon na diens overwinning in de EGR, maar zal ook met Edwin Schilt moeten afrekenen. Bert de Jong wil net als in de ELE Rally Bolhaar, Huzink en Vossen verslaan. "We hebben het hele jaar al een leuke strijd met drie gelijkwaardige teams met WRC's uit dezelfde generatie. Vorig jaar reden we hier goed, en ook de derde plek uit de ELE Rally geeft hoop." In totaal staat 61 teams aan de start.

Bert's plannen starten goed. Op de eerste proef hoeft hij alleen Swaanen voor zich te dulden, maar enkele proeven later komen toch de recentere WRC's voorbij. Op proef 5 maakt Bert een foutje, waarbij hij doorschiet op een kruising. 'Niets ernstigs, maar we moesten achteruit steken om weer verder te kunnen en verloren twintig seconden'.
Een proef later krijgen Bert en navigator Ton Hillen af te rekenen met een lekke band. 'We raakten bij het uitkomen van een bocht een stoeprand. Daarbij ging de band lek, maar explodeerde ook de remschijf." Zonder remmen en met een lekke band verloren Bert en Ton vier minuten, en zakken ze naar plek 24.

De inhaalrace werpt al snel vruchten af. Na een enkele Mad-Croc schuift Bert elke proef een handjevol plekken op. Drie razendsnelle proeven later staat hij weer in de top tien. Bij de finish zijn Bert en Ton ook Vossen al voorbij en opgerukt naar plek 6.

'We hebben het maximale uit de situatie gehaald. Vreselijk jammer van die lekke band. Het was een leuke uitdaging om te kijken hoe ver we nog konden komen, en we zijn best trots dat we toch nog zesde zijn geworden. Al hadden we zonder de problemen een leuke strijd kunnen hebben met Bolhaar en Huzink. Na de zomer gaan we verder.


 

MenMRally Partners