Teleurstelling in thuisrally Mad Croc Rally Team

Ook dit jaar eindigt de Exotic Green rally in chaos. Terwijl Bob de Jong als winnaar gehuldigd wordt, vergaderen de sportcommissarissen over de toegekende straftijden van zijn opponenten. Pas halverwege de nacht komt de kater voor Bob, als de straftijden ingetrokken worden. Op Bert de Jong is deze discussie niet meer van toepassing, omdat hij bij het invallen van de duisternis moet opgeven met koppelingproblemen.

Na de kortere editie in 2011 was de Exotic Green Rally afgelopen weekend weer uitgegroeid tot een volle rallydag. Zestien proeven van diverse pluimage stonden op het programma in de ochtend, middag en avond. Op klassieke rally locaties als Klein Zundert, Rijsbergen en 'De Hel' gaat Bert de Jong de confrontatie aan met concurrenten Swaanen, Ten Brinke, Van Loon, Schilt en natuurlijk ook zijn zoon Bob de Jong.

Op de proeven zag het er lang heel goed uit voor Bert en zijn Belgische navigator Bjorn Degandt. Zoals gebruikelijk rijdt hij vanaf de start meteen snelle tijden. Als een aantal toppers te vroeg inklokt bij proef 2 leidt het Mad Croc Rally team met beide auto's de wedstrijd. Een unicum in de Nederlandse rally historie: Zoon Bob leidt de rally voor zijn vader de rally.

Als Bob in de middagproeven een stoeprand raakt en zijn achterwielophanging beschadigt, neemt Bert in de zwarte Mad Croc Mitsubishi de leiding over van zijn zoon. De feestvreugde is niet van lange duur. Niet de door regenval nog lastiger proeven, maar de techniek blijkt spelbreker.

Op de langste proef van de wedstrijd hapert de koppeling van Bert's auto en verliest hij de leiding weer aan zijn zoon. Na de service blijkt het probleem niet verholpen, zodat hij op proef 12 moet opgeven. Onder ongelooflijk moeilijke omstandigheden blijft hij zijn veel ervarener concurrenten voor, en gaat hij met een dikke minuut voorsprong over de finish.

Bij het podium wordt hij opgewacht door zijn vader: "Jammer dat wij deze mooie rally niet tot een goed einde hebben kunnen brengen. Het was geweldig om met Bob om de leiding van de wedstrijd te vechten. We hadden dolgraag in de regen, in het donker de strijd voortgezet, maar het mocht niet zo zijn. Begin september gaat het verder, met de Omloop van Vlaanderen. We hebben de hele zomer om ons erop te verheugen."

 

MenMRally Partners