Maximaal resultaat voor Bert de Jong in Hellendoorn

Met zo'n tachtigduizend bezoekers is de Hellendoorn rally niet alleen de populairste rally van Nederland, maar ook een van de grootste sportevenementen. Het leek wel of heel Twente langs de proeven stond om de rijders aan te moedigen. Het beproefde recept van de rally was grotendeels gehandhaafd, met als opvallendste verandering dat de toch al lastige proef Notter dit jaar in het donker verreden werd op vrijdagavond.



Dat het een uitdagende rally is, blijkt al op de eerste van zestien proeven. Vlak voor het einde mist Bert een rempunt en schiet hij over de sloot een wei in. In een koelbloedige actie laat hij de koeien achter zich, om met slechts 25 seconden achterstand te finishen. Maar de toon is gezet voor een lastige rally.

Ondanks problemen met de koppeling van de Mitsubishi verruilt Bert in 3 proeven plek 17 voor plek 5. Inmiddels waren al wel concurrenten Bolhaar en Schilt uitgevallen met mechanische problemen en bevond Bert zich in het klassement in een niemandsland Bob heeft een dikke halve minuut voorsprong op ons, daar wil ik morgen nog wel wat aan doen. De mannen daarvóór zijn gewoon te snel.´ analyseert Bert de eerste avond.



Op de eerste proeven van de zaterdag werkt de koppeling nog steeds niet naar behoren. Voor de eerste zaterdag service verliest Bert nog een halve minuut. Op de proeven daarna loopt Bert iets in van z´n achterstand, maar rond lunchtijd wordt duidelijk dat hij tevreden moet zijn met zijn vijfde plek: `De laatste twee proeven zijn we sneller dan Bob, maar we zijn nog geen twee seconden ingelopen´.

Aan de kop van de rally is het nog wel spannend, met de winnaar van vorig jaar Van Merksteijn en de Nederlands kampioen van 2011 Jeroen Swaanen in een secondengevecht. Daarachter staan ten Brinke en Bob de Jong, die net als Bert zowel voor zich als achter zich een ruime marge hebben en op consolideren rijden.



De laatste boucles moeten de beslissing brengen. Met voor Nederlandse begrippen veel onverhard, trekken proeven Rijssen en Ypelo veel publiek. Toch zijn het niet de lievelingsproeven van Bert: "Het is indrukwekkend zo hard als onze Mitsubishi over deze proeven kan, maar het valt niet mee om het rempunt te bepalen als je met 200 kilometer per uur over het onverhard stuitert." Toch doet hij wat van hem verwacht wordt, en behoudt hij zijn vijfde plaats achter zijn zoon en teamgenoot Bob. "Het maximaal haalbare dit weekend", aldus Bert.



De volgende rally wordt ook een interessant evenement. De Rally Land van Heusden en Altena is nieuw op de kalender. De wedstrijd speelt zich af in een gebied wat 35 jaar geleden ook toneel was van de Nederlandse rallystrijd. Op 13 oktober gaan we zien of de proeven nog net zo mooi zijn als toen.

GEGEVENS
31ste Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally
(21 en 22 september 2012, achtste ronde Open Nederlands Rallykampioenschap, 16 klassementsproeven over 157,5 kilometer)

UITSLAG 

1. Peter van Merksteijn jr.-Eddy Chevaillier (NL-B, Citroën C4 WRC, A8) in 1.24.59,8
2. Jeroen Swaanen-Robin Buysmans (NL-B, Ford Focus WRC, A8) +   0.08,4
3. Bernard ten Brinke-Davy Thierrie (NL-B, Ford Fiesta RS WRC, A8) +   1.14,6 
4. Bob de Jong-Annemieke Hulzebos (NL, Mitsubishi Lancer WRC, A8) +   2.29,8
5. Bert de Jong-Bjorn Degandt (NL-B, Mitsubishi Lancer WRC, A8) +   3.59,4
6. Hermen Kobus-Erik de Wild (NL, Ford Fiesta S2000, A8) +   5.49,9

 

MenMRally Partners