Bert de Jong via Belgie naar Twente

Twee weken voor de belangrijkste rally afspraak van het jaar rijdt het Mac Croc Rally team nog een wedstrijd in Belgie. De nieuwe regels van het NK maken het mogelijk om kampioenschapspunten te veroveren in buitenlandse rallies. Samen met zijn zoon Bob en nog een aantal Nederlandse equipes staan zij aan de start in Roeselare voor de Omloop van Vlaanderen om na de zomerstop alvast wat kilometers te maken. Net als de TAC Rally en de Rally van Ieper speelt de rally zich af op de typisch smalle en gladde asfalt weggetjes van het West-vlaamse platteland.De twee proeven op vrijdagavond zetten Bert en Bjorn meteen op achterstand. Een niet goed functionerende stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat zij niet op volle snelheid over de proeven kunnen en een minuut verliezen op de concurrentie.

Zaterdagochtend zetten zij vanaf plek twintig de achtervolging in. Terwijl Bert nog probeert te wennen aan de smalle, gladde wegen loopt hij snel in op zijn voorgangers. Na vijf proeven heeft hij alweer aansluiting bij de top tien. Het listige parcours zelf heeft inmiddels ook de nodige slachtoffers gemaakt. Van de toppers zijn dan Bonjean en Ten Brinke uit de wedstrijd.

Aan de kop van het veld gaat zoals verwacht Tjoen aan de leiding, gevolgd door Swaanen en de witte Mad Croc Mitsubishi van Bert's zoon en Mad Croc teamgenoot Bob de Jong.

Gedurende de wedstrijd verhoogt Bert langzaam maar zeker het tempo. De laatste paar proeven zijn de tijden steeds goed voor top drie, met zelfs een snelste tijd op de allerlaatste proef, de publieksproef in Roeselare. Aan de finish komen Bert en zijn navigator precies vijf seconden te kort op plek 6.

Komend weekend staat de Hellendoorn Rally op het programma van het Mad Croc Rally team. De rally die in de volksmond de 'Grand Prix van Twente' genoemd wordt is de rally waar Bert drie jaar geleden zijn rentree maakte. De proeven rondom Hellendoorn, Den Ham, Holten en Rijssen staan bekend als de mooiste van Nederland en trekken een rijendik publiek naar de mooiste rally plekken van Nederland.

Ook dit jaar belooft het weer een mooi spektakel te worden, waarin het Mad Croc rally team het opneemt tegen de lokale matadoren als Peter van Merksteijn, die vorig jaar aan het langste eind trok. Ook de gebruikelijke kandidaten Swaanen, Ten Brinke, Van Loon en Bolhaar staan in Hellendoorn aan de start.

Vrijdagavond begint de wedstrijd om zeven uur, met zes proeven die grotendeels in het donker verreden worden. Op zaterdagochtend om negen uur wordt de strijd hervat en worden nog tien proeven verreden tegen de klok. 24 uur na de start van de rally wordt de winnaar bekendgemaakt op de Dorpsstraat in Hellendoorn.


 

MenMRally Partners