Mad Croc Rally team ook in ELE op het podium

Na een pauze van bijna drie maanden is de ELE Rally de tweede rally van Bert de Jong's campagne voor het Nederlands Rally Kampioenschap 2012. Waar de concurrenten kozen voor keuzerallies voor in het seizoen, houdt Bert keuzerally kruit droog tot de Omloop van Vlaanderen, later in het seizoen.

Dat maakt de ELE rally de tweede rally waar de Nederlandse top aanwezig is. Alleen de winnaar van de Tank S Rally, Dennis Kuipers moet geblesseerd verstek laten gaan. Daarentegen wordt het deelnemersveld versterkt met de kampioen van 2011, Jeroen Swaanen, die met een snelle Ford Focus erop gebrand is om zijn thuisrally te winnen.

Op de eerste proeven wordt al duidelijk dat de strijd om de overwinning tussen Swaanen en Ten Brinke gaat. Het groepje daarachter wordt aangevoerd door Bert's zoon Bob, in de witte Mad Croc Mitsubishi, voor Bolhaar, Van Loon en Bert zelf. Als de schemer invalt, kruipt Bert dichter naar zijn voorgangers toe. Dat het niet meer oplevert dan een vijfde plek, bewijst dat de top sterk aan elkaar gewaagd is rondom Helmond. "Ik had wel last om op gang te komen, na 3 maanden niet gereden te hebben" verklaart Bert de rustige start van de rally. "Daarbij kwam nog een foutje op proef 2, waarbij de motor afsloeg en dik 10 seconden verloren gingen".

Ook op zaterdagochtend kijkt Bert eerst de kat uit de boom. Ondanks vierde plekken op de eerste proeven ziet hij concurrent Bolhaar voorbij komen. Tijdens eerste service op zaterdag maken Bert en zijn navigator Björn Degandt de stand op. "Het viel ook vanmorgen niet mee om in het ritme te komen. Maar nu moeten we er toch echt voor gaan, als we aanspraak willen maken op een goede positie".

Op 16 seconden achter Bolhaar en 10 seconden voor zoon Bob ontstaat een prachtig gevecht. Bert voert de druk op. Twee proeven later krijgt Bert z´n zin: Bolhaar maakt een foutje en halverwege de rally schuift de zwarte Mad Croc Mitsubishi op naar plek drie. Met 5 seconden voorsprong op zowel Bolhaar als zoon Bob begint de strijd pas echt aan het eind van de zaterdagmiddag.

De laatste acht proeven kan Bert zeker niet op zijn lauweren rusten, maar met al zijn ervaring geeft hij de voorsprong niet meer uit handen. Als Bob met mechanische problemen uitvalt, is een deel van de dreiging weg, maar ook Bolhaar wordt in de resterende proeven op grotere achterstand gezet.

Na de derde plek in de seizoensopener, is ook in de ELE rally een podiumplek voor het Mad Croc Rally team. "In dit veld was de derde plek het maximaal haalbare. We hebben echt genoten van de strijd met Bob en met Erik Bolhaar. Dat we de strijd gewonnen hebben maakt het alleen maar mooier! Ook het enthousiasme van het publiek, doet ons erg goed."

Haalt Bert ook in de Exotic Green Rally een podiumplek? Kom het team aanmoedigen in Etten Leur op 7 juli. Voor meer informatie, zie www.menmrally.nl.

Eindstand 48e ELE Rally
1. Swaanen – Buysmans Ford Focus WRC08 in 1h 54m 00.2s
2. Ten Brinke – Thierie Ford Fiesta WRC +1.1s
3. De Jong – Degandt Mitsubishi Lancer WRC05 +2m 49.2s
4. Bolhaar – Wissink Skoda Fabia WRC06 +3m 04.0s
5. Van Hoof – Jacobs Mitsubishi Lancer Evo IV +5m 00.2s

MenMRally Partners