Ook Bert de Jong ten onder in modderballet Werkendam

Met nog één proef te gaan van de eerste Rally 'Land van Heusden en Altena', moet Bert de Jong de strijd staken. Ook hij wordt slachtoffer van de gladde proeven. "Vreselijk wrang dat zo dicht op de finish de podiumplek uit onze handen glipt. In de listige omstandigheden konden we onze ervaring demonstreren door uit de problemen te blijven. Maar uiteindelijk wint de gladheid en belanden we op een heel flauwe manier in een greppeltje, maar net te diep om eruit te komen." vat Bert de ongelijke strijd samen.

De Rally Land van Heusden en Altena bracht de rallysport terug naar historische rallygrond: De proeven waar meer dan twintig jaar geleden de BAC rally gereden werd, zijn onderdeel van de nieuwe rally die de sport weer terugbrengt naar Zuid Holland. Vier proeven over snelle dijk- en landwegen tussen Heusden en Werkendam moeten elk drie maal op snelheid gereden worden om de winnaar te bepalen van de voorlaatste rally van het Nederlands Kampioenschap Rally. Onder de deelnemers bevinden zich uiteraard ook Bert de Jong, met de zwarte Mitsubishi Lancer die voor het eerst de kleuren van nieuwe sponsor Merwede Springs toont.

Terwijl de motoren gestart worden voor de nieuwe rally, pakken donkere wolken zich samen boven Werkendam. De eerste proef van de rally en met 28 km langste proef van het NK van 2012 zal vandaag voor veel deelnemers scherprechter zijn. Tijdens de eerste doorkomst is het er nog droog en rijden Bert de Jong en Bjorn Degandt beheerst naar een vijfde tijd. Als de regen invalt houdt Bert het tempo hoog en sluipt hij de top 3 in. "De proeven liggen er erg listig bij, met veel snelle stukken en modder op de proef."

Ondanks de regen blijft het publiek in groten getale de teams aanmoedigen als ze de tweede keer aan de vier proeven beginnen. Halverwege de wedstrijd is Bert met foutloos rijden opgeklommen tot plek 2, op slechts 20 seconden achter leider Jeroen Swaanen. Concurrenten Ten Brinke, Bolhaar en ook zoon Bob de Jong hebben grote achterstand opgelopen of moeten opgeven in de extreme omstandigheden rondom Werkendam.

Met nog vier proeven te gaan lijkt de beste klassering van het jaar 2012 binnen handbereik. De regen en modder hebben inmiddels gezelschap gekregen van duisternis om de moeilijkheidsgraad tot in het extreme op te voeren. Met snelle tijden loopt hij in op koploper Swaanen, als op de voorlaatste proef ook Bert ten onder gaat in het modderbad van Werkendam.



Vlak voor de finish dreigt de auto door te schieten, ondanks dat eerder werd geremd dan eerdere doorkomsten. Met een snelle ruk aan aan de handrem draait Bert de auto in de goede richting. Helaas staat de auto met 2 wielen in de sterk hellende berm. In het kletsnatte gras lukt het niet om de auto terug op het asfalt te krijgen, zodat Bert en Bjorn in de greppel moeten opgeven.

GEGEVENS
1e Rally Land van Heusden en Altena
13 oktober 2012, negende ronde Open Nederlands Rallykampioenschap
12 klassementsproeven over 156 km

Uitslag 1e Veka Eurol Auto Altena Rally 

1. Jeroen Swaanen/Robin Buysmans (NL/B; Ford Focus RS WRC 08) in 1:19:06,5
2. Hermen Kobus/Erik de Wild (NL; Ford Fiesta Super2000) +2:42,7
3. Eric Bolhaar/Gert Kamphuis (NL; Skoda Fabia WRC 06) +4:49,6

 

MenMRally Partners