De Jong vierde in wedstrijd binnen wedstrijd

Dat de wedstrijd in Tielt voor Bert de Jong lastig zou worden, dat stond al voor aanvang vast. Snelle, smalle asfaltwegen door het Westvlaamse land, waarvan delen spekglad waren. "Soms kun je aan de glans van het asfalt zien dat het glad was, maar soms verrast het je. Tijdens de verkenningen hebben we het best goed in kaart kunnen brengen, maar natuurlijk nooit zo goed als de lokale piloten, die hier soms al meer dan 10 jaar aan de start staan en ook door het jaar regelmatig komen. Maar die handicap hebben alle Nederlandse kampioenskandidaten, op Gert Huzink na. Dat zijn de teams waar wij ons op richten", aldus de beschrijving van de rally door Bert de Jong.

Als de vlag valt hangt de ochtendnevel nog over de proeven. De eerste van de vier doorkomsten over de proeven staat voor Bert de Jong en zijn navigator Ton Hillen in het teken van overleven en de schade beperkt houden. Het eerste lukt beter dan het tweede, want als vierde Nederlander in het klassement bedraagt zijn achterstand al bijna anderhalve minuut. Bert legt uit hoe de vertraging ontstond: "Op proef twee sloeg de motor af, en verloren we veel tijd. Vervolgens hadden we op proef vier problemen met schakelen. Het goede is dat we een halve minuut voorsprong hebben op Henk Vossen."

Op de service na proef vier worden de problemen verholpen, en met de ervaring van de eerste omloop aan boord wordt de achtervolging ingezet. De achterstand op Huzink wordt nauwelijks meer groter, en door een foutje van Bolhaar eindigt Bert de tweede oploop op enkele seconden van plek drie. Ook de derde omloop blijft Bert in het spoor van de snelste Nederlanders. Dat de achterstand in parcourskennis afneemt ten op zicht van de Belgen blijkt uit de achtste tijd van Bert de Jong op proef 12.

Ook de laatste doorkomst rijdt De Jong weer sneller dan de eerste ronden. De bekroning volgt op de laatste proef, waar hij snelste Nederlander is. Voor het algemeen klassement komt de aanval te laat, maar voor het team is het een opsteker: "Net als een aantal lokale rijders was Jeroen Swaanen vandaag een maatje te groot voor ons. Maar we kunnen de tijden van Huzink en Bolhaar goed volgen. Jammer dat we op de eerste proeven te veel hebben laten liggen, anders waren we met hun gaan strijden om de tweede plek.

 

 


 

MenMRally Partners