Derde plek loon na werken voor Bert de Jong

Bert de Jong en zijn Mad Croc Rally team gebruikten de winter om competitiever aan de start te staan in 2012. Meegaan in de wapenwedloop en een nieuwe WRC aanschaffen was geen optie. Bert begon bij zichzelf, in de sportschool en met de rallywagen op de Scandinavische ijsvlakten. Het onderstel van de Mitsubishi kreeg een upgrade en de motor werd nog wat scherper afgesteld. Er kwam zelfs vers bloed op de bijrijdersstoel, waar nu Bjorn Degandt de notes voorleest.

Strijdvaardig begint het team aan de openingsrally van het Open Nederlands Rally kampioenschap. Op de donkere proeven rondom Kampen en Emmeloord slaat het Mad Croc Rally team meteen toe, met podiumplekken op de eerste vier proeven. Pas in de mist op proef 5 neemt Bert wat gas terug, om de derde plek niet op het spel te zetten in de listige omstandigheden.

Op zaterdagochtend gaat de rally verder over de dijkwegen rondom Kampen. Hier hervat Bert z'n aanval op de tweede plek, met snellere tijden dan concurrent ten Brinke en zijn splinternieuwe Ford Fiesta WRC. Toch krijgt Bert het gat van 20 seconden niet gedicht in de 9 proeven rondom de prachtige hanzestad. Met een minuut voorsprong op Jasper van den Heuvel gaan Bert en Bjorn de avond tegemoet, met nog 4 lastige dijkproeven en de beroemde publieksspecial in Emmeloord te gaan. Met regen in de lucht, neemt Bert het moeilijke besluit om de aanval op plek twee te staken. `Op de publieksproef zal Bernhard zijn circuitervaring uitbuiten, en wordt het gat eerder groter dan kleiner. De overige proeven zijn te kort om het verschil dicht te rijden`.

Terwijl de regen tot enkele druppels beperkt blijft, rijden Bert en Bjorn ´op veilig´ naar de eindstreep. Achter Dennis Kuipers en Bernhard ten Brinke veroveren zij de laatste podiumplek voor het Mad Croc Rally team.

Een zichbaar tevreden Bert licht aan de finish zijn blijdschap toe: "Vooraf hadden we niet verwacht de strijd aan te kunnen met de nieuwe Ford Fiesta WRC's van Van Loon en Ten Brinke. Dat we er één achter ons konden houden en de andere goed konden volgen, geeft dan ook veel voldoening. Een teken dat de inspanningen van het hele team van de afgelopen maanden niet voor niets zijn geweest. Nu wordt de uitdaging om deze lijn vol te houden, maar de eerste buit is binnen!"

MenMRally Partners