Rentree in stijl voor Mark van Eldik

10 recente WRC´s op de proeven en en 100.000 liefhebbers achter de linten bewijzen nogmaals dat de Hellendoorn Rally het belangrijkste rally evenement van Nederland is. Een mooier evenement om een rentree te maken is er niet, zeker niet voor Mark van Eldik. Om weer aan de start te staan moet veel geregeld worden.

Pas vlak voor het verstrijken van de deadline voor inschrijving wordt in Belgie een geschikte auto gevonden. Even later is ook de navigator gevonden, als Erwin Mombaerts toezegt de notes te lezen. Mark legt uit: `het was niet gemakkelijk, maar de reacties van concurrenten en uit het publiek maken veel goed. De taart van het 100% team, de reacties op de service en langs de proef, geweldig allemaal.´

In het startveld met 5 WRC´s van de nieuwe generatie en 5 oudere WRC´s is Mark zeker niet één van de favorieten. Samen met de Mitsubishi van Bob de Jong behoort de Subaru Impreza S12B van Mark tot de oudere en minder efficiente WRC´s. "In een normale rally mag je met zo´n auto hopen op een podiumplek, maar in dit deelnemersveld wordt dat heel lastig. Maar dat is ook niet het doel. We willen kijken of we het nog kunnen en of we het nog leuk vinden. Dat is belangrijker dan het resultaat".

Vanaf de eerste proef is duidelijk dat 'de oude' Van Eldik terug is. Met zijn spectakulaire rijstijl stelt hij zijn fans niet teleur. Een zevende tijd op de eerste proef is het resultaat. Ook de tweede proef sluit Mark af met een zevende tijd. Als de duisternis invalt staat de lastige proef 'Notter' op het programma. Hier noteert Mark een vijfde tijd. Op de service na de eerste drie proeven is het tijd voor de eerste reactie: "Dit is ongeveer wat we verwacht hadden. Het gevoel in de auto is goed. De auto kan nog wel harder, maar het lijkt me niet verstandig om nu al op het randje te gaan rijden om de laatste seconden te pakken".

De tweede doorkomst over de proeven levert dezelfde resultaten op, zodat Mark en Erwin de eerste dag afsluiten op een zesde plek, net achter teamgenoot Edwin Schilt met de nieuwere Subaru S14 en net voor de koploper in de stand om het kampioenschap Bob de Jong. Zaterdagochtend start de rally weer vroeg, met de vernieuwde proef Mageleresch. Op deze proef met veel onverhard scoort Mark weer een vijfde tijd, waarmee hij het verschil met Schilt verkleint en uitloopt op De Jong. Op de volgende proeven is het stuivertje wisselen met Schilt.

Vooraan is het een streekderby, met Dennis Kuipers en Peter van Merksteijn in gevecht om de koppositie. Swaanen en Ten Brinke volgen. In de slotfase loopt Schilt nog sterk in op Ten Brinke, terwijl Mark Bob de Jong toch voorbij moet laten. "Het was een lange, zware dag, en wat kleine probleempjes hielpen ook niet mee".

Plek 7 is het resultaat wat Mark aan het eind van de rally mee naar huis neemt. "Ik denk dat we ons hier niet voor hoeven te schamen. Door het plezier aan het rijden en de ontmoetingen met veel oude vrienden langs de proeven en op de service was de rally al lang een succes voor ons." vat Mark het evenement samen. De toekomst laat Mark open: "Tijdens de winterslaap gaan we op een rijtje zetten wat er haalbaar is voor 2014".


 

MenMRally Partners