MenMRally evenement   MenMRally kampioenschap 2010
Rally Locatie

Tevreden na lastige WK Rally Duitsland

Slechts twee regionale rallies na zijn terugkeer stond Mark van Eldik weer op het hoogste niveau van de rallysport: De WK Rally van Duitsland. "Het was een lastig evenement, waarin we weer van alles meegemaakt hebben. Maar het voelt goed om weer mee te doen met zo'n groot internationaal evenement.", vat Mark het evenement samen.
De vrijdagproeven, op de smalle asfaltpaden langs de Moezel weet Mark goed te doorstaan. Behouden rijdend, stuurt hij over de vier proeven tussen de wijnranken en de nieuwe publieksspecial zijn Skoda Fabia R5 op plek 18 overall.
Zaterdag is met dik 140 getimede kilometers de zwaarste dag van de rally. Zowel de landelijke proeven over de smalle en bochtige landweggetjes van Saarland, als de lange proef op de 'Panzerplatte' vergen het uiterste van Mark, zijn navigator Harmen Scholtalbers en de auto. Zeker nu de paden plaatselijk nat zijn, is het lastig om de beschikbare grip in te schatten. Dat resulteert in meerdere spins, en dik vier minuten tijdverlies op de concurrentie. Bij de middagpauze licht Mark de problemen toe: "We rijden dit weekend voor het eerst op de Pirelli banden. Bij het testen waren die het snelst, maar in deze natte omstandigheden blijkt dat we ze nog beter moeten leren kennen. Ze reageren anders op de lagere temperatuur, zodat we op de natte stukken ineens geen grip hebben. Op deze smalle en snelle paden lig je er dan zo af. Dat gaat het weer ten koste van het ritme en het vertrouwen. Hier op het WK kost dat meteen een boel plaatsen!"
Door nieuwe regenval, in combinatie met het vuil dat bij het 'snijden' van de bochten op de weg belandt, zijn de middagproeven zo mogelijk nog lastiger dan de ochtendproeven. Alleen de bandenkeuze is al een opgave, met het onbestendige weer: "We hadden er op gerekend dat de langste proef, 40 km Panzerplatte, natter zou zijn. Nu konden we niet aanvallen, maar moesten we voorzichtig rijden om de regenbanden niet te verbranden."
Op zondag proberen Mark en Harmen weer in het ritme van de vrijdag te komen, en tegelijkertijd geen fouten te maken. Helaas wordt de tweede doorkomst op 'Dhrontal' afgelast. Uiteindelijk finisht Mark als tweede Nederlander, op de 25e plaats algemeen.

MenMRally Partners

Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik