MenMRally evenement   MenMRally kampioenschap 2010
Rally Locatie

Net naast het podium in Duitsland

Na de rentree in de ELE Rally, stond 24 en 25 juni de eerste buitenlandse rally op het programma van Mark van Eldik: De Rallye Stemweder Berg. Samen met navigator Harmen Scholtalbers en teammaat Edwin Schilt gaat hij de strijd aan met een sterk internationaal deelnemersveld. In een kampioenschap waar de snellere WRC's niet zijn toegelaten, rijden alle toppers met gelijkwaardig materiaal als de Skoda Fabia R5 van Mark en Edwin, zodat een spannende strijd om de overwinning gegarandeerd is.
Het veld wordt aangevoerd door de teams van de Duitse Peugeot en Skoda importeurs, met de Duitse talenten Riedemann en Kreim achter het stuur. Daarnaast staan met Dinkel en de Deense WTCC piloot en Le Mans winnaar Poulsen, en de Rus Buryukov met snelle Skoda's. Ook oud-kampioenen Gassner Sr en Jr staan aan de start, om het Mark moeilijk te maken. Ook de proeven zijn van hoog niveau: "Het zijn mooie, uitdagende proeven. De zaterdagmiddag proeven hebben ook nog wat hoogteverschil. Het doet denken aan de proeven in België." Net voor de rally start, trekt een onweersgebied met hagel en windhozen over het gebied, waardoor de proeven niet alleen nat zijn, maar ook vies van modder, bladeren en afgerukte takken. Op de eerste proef zet Mark - tot zijn eigen verbazing - de derde tijd neer. Ook op de tweede proef is hij snel onderweg, tot hij na één van de weinige stukken onverhard doorschiet en een minuut verliest op de leiders.
Op de afsluitende proef van de vrijdagavond gaat Mark er nog even goed voor zitten. Ondanks een spin aan het einde van de proef, laat hij zien dat het met de snelheid wel goed zit: Snelste tijd! Hierdoor stijgt Mark van plek zeven naar de vierde plek in het algemeen klassement van de vrijdagavond. Na een korte nachtrust gaat zaterdagochtend de rally weer vroeg van start. Op het moment dat de eerste proeven verreden worden, zorgt een nieuwe wolkbreuk voor een extra dimensie, door weer veel modder de proeven op te spoelen, en op de meest verraderlijke plekken plassen neer te leggen.
In deze omstandigheden zijn de lokale rijders, en de rijders die de rally al vaak gereden hebben duidelijk in het voordeel. Toch worden ook zij verrast door de omstandigheden: Riedemann moet op proef 9 opgeven als hij van de weg raakt. Mark houdt de Skoda op de weg, maar verliest tijd: "We hadden de regen wat onderschat, en de banden niet ver genoeg opgesneden. Daardoor was het één glijpartij, met een boel leermomentjes."
In de tweede boucle van de zaterdag klaart het een beetje op. Vooraan zijn Dinkel en Kreim een klasse apart, maar Mark weet de derde plek "Best of the rest" af te pakken van Poulsen. Helaas zetten de opklaringen niet door, en begint het 's middags weer hard te regenen. Het overtollige regenwater stroomt van de bergen af. In beekjes stroomt het over de proeven, compleet met modder en plantresten. Omstandigheden die zelfs voor rally niet verantwoord zijn, zodat de organisatie geen andere keuze heeft dan de rally te stoppen na proef 11. Helaas weet op deze laatste proef Poulsen de derde plek weer te heroveren op Mark. "Op proef 10 was het al glad, en gleden we een weiland in. Toen waren we het vertrouwen even kwijt en kon Kristian ons voorbij."
Toch was Mark na afloop niet ontevreden over zijn 4e plek. "Onder deze lastige omstandigheden hebben we een goed resultaat neergezet. En weer veel bijgeleerd over de afstelling van de auto. Na de vakantie gaan we het geleerde in praktijk brengen in Trier, bij de WK Rally van Duitsland!"

MenMRally Partners

Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik Mark van Eldik