Weer perfecte uitvoering na moeizame generale repetitie in Almere


Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april werden in Almere weer de LG Almere Rallysprint en de LG Almere rally verreden. Twee losstaande evenementen waarmee Almere zich presenteert als rally hoofdstad van de Randstad. Door het prachtige voorjaarsweer en de publieksvriendelijke proeven waren veel autosportliefhebbers op de been om de Nederlandse rallytop in aktie te zien. Ook rondom het startpodium op de Grote Markt van Almere was de hele dag veel publiek aanwezig.



De Rallysprint op zaterdag telde niet mee voor het NK Rally. Maar omdat de wedstrijd zich afspeelde op dezelfde paden als de rally van de volgende dag hadden veel kanshebbers voor het NK zich ook voor de rallysprint ingeschreven. Op proef 1 was Mark van Eldik zoals gebruikelijk het snelst. Op proef 2 maakte Mark enkele slippertjes, waardoor hij de leiding moest afstaan aan Jasper van den Heuvel. Toen deze na deze twee proeven genoeg getest had en de auto wilde sparen, pakte Mark op proef 3 weer de leiding weer terug. Na proef 4 gooide ook Mark de handdoek in de ring, waarna Erik Wevers vrij eenvoudig de rallysprint op zijn naam kon zetten.

Omdat het team de motor niet helemaal vertrouwde, werd besloten om deze te vervangen, om in de kampioenschapswedstrijd van morgen geen risico te lopen. De motor moest uit Engeland komen, zodat het vervangen van de motor nachtwerk werd. Maar toen Mark en Michel zondagochtend vroeg bij het team aankwamen stond de Subaru er weer tiptop bij.



De rally op zondag begon voor Mark en Michel met een bijzonderheid. Voor het eerst sinds meer dan een jaar reden zij niet de snelste tijd op de eerste proef. Die eer was weggelegd voor Jasper van den Heuvel. Nadat Erik Wevers snelste was op proef 2 en proef 3 was geneutraliseerd, was het pas op proef 4 waar Mark de snelste tijd op zijn naam zette.Hiermee pakte hij meteen de leiding in de wedstrijd in handen. In de proeven die volgden herhaalde hij dit, zodat hij steeds een paar seconden uitliep.

Op proef 7 kwam plotseling een einde aan de secondenstrijd, toen Van den Heuvel een aanraking met een steen moest bekopen met een lekke band. Het einde van de proef deed hierdoor denken aan de finale van de Zuiderzeerally van twee weken geleden. Alleen was het nu Mark van Eldik die Jasper van den Heuvel inhaalde op de finish. “Het is altijd vervelend als je om seconden strijdt en je concurrent overkomt zoiets. Maar het gaf wel wat rust” zei Mark achteraf. Zijn voorsprong was ineens 48 seconden op de nieuwe achtervolger Erik Wevers en ruim 2 minuten op Jasper van den Heuvel.

Nu konden Mark en Michel de risico’s mijden om de leiding vast te houden tot de finish, voor Erik Wevers en Jasper van den Heuvel. “Dit is een overwinning voor het hele team, zeker na het nachtwerk van de monteurs”, aldus Mark. Na de overwinning staat Mark aan de leiding in de stand om het Nederlands Kampioenschap. Toch vindt Mark het te vroeg om al aan een titel te denken. “Eerst op 28 april de Proflex-Merwede Rally van Hulst, de rally waar onze sponsor de naam aan heeft verbonden. Daarna zien we wel verder…”



Algemene gegevens
- 1 april 2007
- start en finish in Almere
- lengte van de rally: 274 km met 12 klassementsproeven (KP’s) over 109 km, daadwerkelijk verreden 9 KP’s over 89 km
- droog en zonnig, circa 15 graden Celsius
- 81 deelnemers aan de start, 53 aan de finish

Uitslag
1. Mark van Eldik-Michel Groenewoud (NL, Subaru Impreza WRC, A8) 56.20
2. Erik Wevers-Jalmar van Weeren (NL, Toyota Corolla WRC, A8) + 0.49
3. Jasper van den Heuvel-Martine Kolman (NL, Mitsubishi Lancer WRC, A8) + 2.05
4. Hans Weijs Jr.-Hans van Goor (NL, Mitsubishi Lancer Evo 8, N4) + 2.51
5. René Kuipers-Erwin Mombaerts (NL-B, Toyota Corolla WRC, A8) + 2.52
6. Ad Smits-Arie Boertje (NL, Ford Escort RS Cosworth, H12) + 2.59
7. David Mann-Alun Cook (GB, Subaru Impreza WRC, A8) + 3.14
8. Jan de Winkel-Radboud van Hoek (NL, Renault Clio S1600, A6) + 3.32
9. Johan Faes-Arie Lekkerkerker (NL, Mitsubishi Lancer Evo 9, N4) + 3.48
10. Dirk Garvelink-John Verschuuren (NL, Mitsubishi Lancer Evo 7, N4) + 4.26

Snelsten op de klassementsproeven
Van Eldik 4 maal; Van den Heuvel 3; Wevers 2

Leiders in de wedstrijd
Van den Heuvel KP 1 t/m 3, Van Eldik KP 4 t/m 12

Stand Rallyclinic Dutch Open 2007
1. Mark van Eldik 198 punten;
2. Jasper van den Heuvel 196;
3. Jan de Winkel 182;
4. David Mann (GB) 174




Foto's: Maurice van der Sterren, Dirk van de Streek; MenMRally.nl

Voor meer foto's van deze fotografen en anderen: Zie de Gallery pagina 1 en pagina 2!


Zie het verslag van de 2006 Almere Rally om de volledige rally van vorig jaar opnieuw te beleven in woord en beeld!

MenMRally Partners