Mark van Eldik en Michel Groenewoud Nederlands Kampioen Rally!!!

Het was een kwestie van afvinken. Welgeteld vierentwintig proeven moesten nog worden afgelegd om tot Nederlands Kampioen rally 2007 te worden gekroond. Loon naar werken voor Mark, Michel en de rest van het team uit Montfoort. Even over zessen zondagmiddag was het zover. Ten overstaan van het gehele team werd de kers op de taart gepresenteerd, in de vorm van de titel van het Rallyclinic Dutch Open, bovenop de winst in de Exotic Green Rally.


 
De wedstrijd ging niet geheel van een leien dakje. Op één van de eerste proeven op zaterdag verloor de auto zijn achterspoiler tijdens een touché met een hekje. Dit onderdeel is essentieel voor de aërodynamica van de Subaru. Zonder achterspoiler lag de auto minder vast op de weg dan normaal. Even zag het er dan ook naar uit dat de concurrentie in de vorm van Harry Kleinjan in zijn Skoda Fabia WRC roet in het eten zou gooien.

De voorsprong van Mark liep terug en op proef vijf nam Kleinjan zelfs de leiding over van Mark, met één seconde voorsprong. Tot aan de achtste proef was het stuivertje wisselen tussen Mark en Harry. Op de service voor de start van de zware avondproeven kon eindelijk de nieuwe spoiler gemonteerd worden.

Tot spannend gevecht in de befaamde ‘Nacht van Achtmaal’ kwam het niet. Kleinjan liet de teugels van zijn Fabia eventjes vieren en prompt bouwde Mark zijn voorsprong uit. Ruim na middernacht sloot Mark de eerste dag van de rally af met een voorsprong van 29 seconden op Kleinjan. Plaats drie was voor Piet van Hoof, Mark’s voornaamste concurrent in de strijd om de landstitel.


Zondag stond in het teken van consolideren. Kleinjan hield de druk erop voor de overwinning in de rally, maar belangrijker was het om Piet van Hoof op afstand te houden voor het kampioenschap. Toch bleef de sfeer in het team relaxt.

In de laatste 6 proeven hield Mark Kleinjan op afstand. De druk van Piet van Hoof viel weg toen zijn auto hem in de steek liet na de tweede proef op zondag. Het blijft tenslotte een mechanische sport waar de techniek je in de steek kan laten. Maar de Subaru WRC van het MenM Rallyteam gaf geen krimp tijdens het tweedaagse evenement, alleen wat kleine deukjes links en rechts in het plaatwerk. Dit toont maar weer eens dat de wedstrijden deels thuis beslist worden door het huiswerk goed te doen.

Na één tweede plaats en vier overwinningen kunnen Mark van Eldik en Michel Groenewoud al niet meer worden ingehaald, met nog twee wedstrijden te gaan in het Rallyclinic Dutch Open. Afgelopen weekeinde zijn ze gekroond tot Nederlands Kampioen Rally, wat aan het eind van het seizoen nog eens dunnetjes zal worden overgedaan tijdens het eindfeest van de KNAF/BSR.

Lang in een kampioens-roes blijven kan niet. Aankomend weekend treden Mark en Michel aan in de Eifel Rally (Duitsland), als voorbereiding op de Duitse ronde van het Wereld Kampioenschap Rally. Deze WK wedstrijd wordt al in het weekeinde van 17 – 19 augustus gehouden, rondom Trier.



Uitslag
1. Mark van Eldik - Michel Groenewoud (NL, Subaru Impreza WRC, A8) 2.01.56
2. Harry Kleinjan - Annemieke Hulzebos (NL, Skoda Fabia WRC, A8) + 0.35
3. Wout Hazeleger - Bert van Bloemendaal (NL, Mitsubishi Lancer Evo 6.5, A8) + 4.50
4. Dirk Boers - Frank Verhoeven (NL, Subaru Impreza WRC, A8) + 5.20
5. René Kuipers - Erwin Mombaerts (NL-B, Skoda Fabia WRC, A8) + 6.17
16. Edwin Schilt - Dennis Abrahams (NL, Subaru Impreza N12b) + 12.45 (5e GpN)

Snelsten op de klassementsproeven
Van Eldik 16 maal (waarvan 4 ex aequo); Kleinjan 11 (w.v. 4 e.a.); Boers 1

Leiders in de wedstrijd
Van Eldik KP 1 t/m 4; Kleinjan KP 5 t/m 7; Van Eldik KP 8 t/m 24

Volgende wedstrijd Rallyclinic Dutch Open 2007
13 oktober 2007, Veenhuizen Groep Nederland Rally (Barneveld)



Foto's: Maurice van der Sterren, Dirk van de Streek; MenMRally.nl
- en binnenkort volgen er nog veel meer!!!

Lees de voorbeschouwing voor de 2007 Exotic Green Rally
Zie het verslag van de 2006 BHV Rally om de volledige rally van vorig jaar opnieuw te beleven in woord en beeld!

MenMRally Partners