Moeizame generale repetitie tijdens LG Almere Rallysprint...

Zaterdag 8 april en zondag 9 april stonden de LG Almere Rallysprint en de LG Almere Rally op het programma. Het MenMRally team had besloten om ook de sprint te rijden, als voorbereiding op de rally - die meetelde voor het Rallyclinic Dutch Open. De Rallysprint telt niet mee voor het kampioenschap, maar voert wel deels over dezelfde wegen als de rally op de volgende dag.
Drie boucles van elk twee proeven stonden op het programma, met elk een stuk onverhard.
Ideaal om de auto beter te leren kennen. Om het leerproces te versnellen, en omdat het redelijk eenvoudige proeven waren zat op de bijrijdersstoel eens niet Michel Groenewoud, maar Nederlands kampioen rally 2004 Jasper van den Heuvel. Onder het mom van 'vreemde ogen dwingen' hielp Jasper Mark zijn rijstijl onder de loep te nemen, maar ook de hele aanpak en organisatie tijdens de rally te verbeteren.



Hierdoor had Michel meer tijd om zijn rol als teammanager in te vullen. En hij kon meteen vol aan de bak, want op het moment dat Mark op weg moest naar het startpodium wilde de auto niet starten vanwege problemen met de electronica.
Pas na het inladen van de oude instellingen kon Mark van start. Inmiddels had het team van de organisatie toestemming gekregen om toch te starten, ondanks dat hun starttijd was verstreken voordat de auto over het startpodium kon.



Als 70e en laatste gingen ze van start. Helaas was de eerste proef inmiddels gestopt vanwege ongelukken, waardoor ze normtijd (tijd van de langzaamste deelnemer tot op dat moment) kregen op deze proef. Hierdoor hadden ze zonder een meter te rijden al een achterstand van 2:38 op Frits van Eerd met zijn navigator Erwin Mombaerts, en hoefden ze zich over het klassement al geen illusies meer te maken: Leren en snelle tijden rijden was het motto.



Op proef twee, de eerste echte proef van Mark en Jasper resulteerde dit in de snelste tijd. Op de proef drie verloor Mark een paar seconden om daarna op proef vier met een snelste tijd 16 seconden in te lopen op Van Eerd, die inmiddels een voorsprong van 24 seconden had op Bijvelds.

Ook op proef vijf was Mark sneller dan Van Eerd, maar was Peter Bijvelds nog 3 seconden sneller. Inmiddels waren de proeven opgedroogd en had Mark steeds meer last van het middendifferentieel dat niet vrijgeschakeld werd bij gebruik van de handrem. Dit resulteerde in een spin, waarbij de auto afsloeg. Na enkele kostbare seconden konden Mark en Jasper de proef weer voortzetten.



Inmiddels hadden Peter Bijvelds en navigator Bob van den Nieuwenhuyzen twee bijzonder snelle tijden gereden waardoor zij de eindoverwinning afsnoepten van Van Eerd. Op basis van hun tijden zouden Mark en Jasper de derde plaats in de rallysprint verdiend hebben, 2.22 minuten achter Peter Bijvelds.
Zonder de normtijd op proef 1 hadden Mark en Jasper de sprint zelfs kunnen winnen! Mark
en Jasper kozen er echter voor om de monteurs meer tijd te geven om de auto in orde te maken voor de rally op zondag. Door na afloop niet het Parc Ferme in te gaan werden Mark en Jasper niet in de einduitslag opgenomen.

Wierp deze actie zijn vruchten af? Hoe ging het op zondag tijdens de LG Almere Rally? Lees het verslag hier.

Algemene gegevens LG Almere Rallysprint
- 8 april 2006
- start en finish op de Grote Markt in Almere
- lengte van de rally: 130 km, met 6 klassementsproeven (KP's) over 67 km
- bewolkt na regen, circa 10 graden Celsius
- 69 deelnemers aan de start, 41 aan de finish

Uitslag LG Almere Rallysprint
1. P Bijvelds-B v.d. Nieuwenhuyzen (NL, Mitsubishi Lancer EVO 7,A8) 44:37
2. F. v. Eerd-E. Mombaerts (NL-BE, Toyota Corolla WRC,A8) +0:04
3. N. Verkooijen-W. Vleugels (NL-BE, Subaru Impreza WRX STi,N4) +3:06
4. E. Moree-J. v. Weeren (NL, Mitsubishi Lancer EVO 8,N4) +4:12
5. E. Kaur-A. Kristov (Est, Renault Clio RS Ragnotti,N3) +4:42
-. M. v. Eldik-J.v.d. Heuvel (NL, Subaru Impreza WRC, A8) Niet geklasseerd

Snelsten op de klassementsproeven
Bijvelds 3 (1 e.a.); Van Eldik 2 maal; Van Eerd 2 (waarvan 1 ex aequo)

Verslag van de LG Almere Rally 2006
Voorbeschouwing op de LG Almere Rallysprint 2006

Gallery LG Almere Rally en Rallysprint 2006

MenMRally in de LG Almere Rallysprint 2005
MenMRally in de LG Almere Rally 2005


Heb jij foto's van Mark en Michel (of Mark en Jasper) en wil je deze in de Gallery plaatsen, stuur ze dan naar foto@menmrally.nl

Elmar Metaalbewerking