Proflex - Merwede Rally Hulst brengt tweede zege op rij

Het rallyweekend begon voor Mark van Eldik en Michel Groenewoud al op vrijdagavond. Burgemeester Mulder reed een rondje met Mark mee over een stuk van de publieksproef. Hiermee zorgde de gelegenheidsequipe ze voor goede promotie voor Hulst en voor de Rallysport. De eerste burger van Hulst was erg onder de indruk van het vermogen en de snelheid van de Subaru Impreza WRC en van de rijkunsten van Mark. Wel rezen tijdens de shakedown zorgen over de koppeling. Uit voorzorg hebben de monteurs die op vrijdagavond nog gewisseld.



De eerste klap is een daalder waard, moet Mark zaterdag gedacht hebben, toen hij op de eerste proef meteen een voorsprong nam van 6 seconden op Frits van Eerd en 12 seconden op Peter Bijvelds. Met name op deze prachtige publieksproef op Perkpolder waren Mark en Michel een maatje te groot voor de concurrentie. De 2e boucle vergrootte Mark hier het gat nog eens. Alleen tijdens de derde boucle evenaarde Van Eerd de tijd van Mark door een snellere lijn –achter de lantaarnpaal om- door de chicane te gebruiken.



De andere proeven voerden over de smalle dijkjes rondom Hulst. Hier was het stuivertje wisselen met Frits van Eerd met zijn Toyota Corolla WRC om de snelste tijden op de proeven: Als ze al niet exact dezelfde tijd reden, dan was het verschil nooit meer dan een paar seconden. De ene keer in het voordeel van Mark en Michel, de andere keer in het voordeel van Frits van Eerd en navigator Erwin Mombaerts. Alleen tijdens de laatste boucle werd het even spannend toen het team door een leesfout bij de tijdcontrole pas als 2e in de tussenstand getoond werd. Maar door kordaat ingrijpen van navigator Michel Groenewoud werd dit snel rechtgezet. Aan de finish was de voorsprong op Van Eerd 8 seconden. Maar de overmacht van Mark en Michel wordt beter geillustreerd door het feit dat ze op 8 van de 11 proeven de snelste tijd realiseerden.

Achter de twee kemphanen finishte Peter Bijvelds als derde. Hij werd lange tijd op de huid gezeten door Piet van Hoof, maar deze viel uit na proef 9 waardoor Dirk Boers de vierde plaats in handen kreeg.





Na de rally gaf Mark aan dat het constante rijden de sleutel was tot de overwinning. “Na de eerste proef waren we verrast dat we de snelste tijd hadden, omdat we door een te hoge bandenspanning last hadden van overstuur. Daarna hebben we stevig doorgereden, maar zonder veel risico’s te nemen. Alleen op proef 7 lieten we de motor afslaan bij de eerste hairpin, verder hebben we geen ‘momentjes’ gehad.”

In de stand van het kampioenschap zijn Mark en Michel nu Peter Bijvelds voorbijgestreefd en leiden ze het kampioenschap. De voorsprong op Peter Bijvelds bedraagt na drie wedstrijden 2 punten, Frits van Eerd ligt 4 punten achter Mark.

Op 10 en 11 juni wordt rondom Helmond de volgende wedstrijd om het Rallyclinic Dutch Open verreden. Voor die tijd zijn Mark en Michel te zien in de Reconsales Vechtdal Rallysprint op 27 mei bij Hardenberg.
 



Derde ronde Rallyclinic Dutch Open 2006:
Proflex-Merwede Rally Hulst (Zeeuws-Vlaanderen)

Algemene gegevens
- 6 mei 2006
- start op de Grote Markt in Hulst, finish op het veerplein bij Perkpolder
- lengte van de rally: 280 km, met 12 klassementsproeven (KP’s) over 159 km, daadwerkelijk verreden 11 KP’s over 146 km
- droog en zonnig, circa 22 graden Celsius
- 69 deelnemers aan de start, 54 aan de finish

Uitslag
1. Mark van Eldik-Michel Groenewoud (NL, Subaru Impreza WRC, A8)1.16.53
2. Frits van Eerd-Erwin Mombaerts (NL-B, Toyota Corolla WRC, A8)+ 0.08
3. Peter Bijvelds-Bob van de Nieuwenhuyzen (NL, Mitsubishi Lancer Evo 7, A8)+ 0.18
4. Dirk Boers-Gert Kamphuis (NL, Subaru Impreza WRC, A8)+ 1.24
5. Juha Häkkinen-Matti Janhunen (FIN, Mitsubishi Lancer Evo 7, A8)+ 1.36
6. Ronald Leemans-Remco van Overdijk (NL, Mitsubishi Lancer Evo 6, A8)+ 2.13
7. Jasper van den Heuvel-Martine Kolman (NL, Mitsubishi Lancer Evo 9, N4)+ 3.18
8. Jan van der Marel-Erwin Berkhof (NL, Mitsubishi Lancer Evo 6, A8)+ 3.31
9. Dave Turnbull-Ken Bills (GB, Subaru Impreza WRC, A8)+ 4.05
10. Arjen de Koning-Ronald Ouwerkerk (NL, Mitsubishi Lancer Evo 6, A8)+ 4.06





Belangrijkste uitvallers
Ad Smits-Arie Boertje (NL, Ford Escort Cosworth, H12) - KP 1 (versnellingsbak)
Evert Bolderheij-Sander Röling (NL, Mitsubishi Lancer Evo 7, N4) - KP 9 (wiel afgebroken na crash)
Piet van Hoof-Niels Leermakers (NL, Mitsubishi Lancer Evo 4, A8) - KP 10 (benzinepomp)

Snelsten op de klassementsproeven
Van Eldik 8 maal (waarvan 4 ex aequo); Van Eerd 5 (3 e.a.); Bijvelds 3 (2 e.a.)

Leiders in de wedstrijd
Van Eldik KP 1 t/m KP 12

Stand Rallyclinic Dutch Open 2006
1. Mark van Eldik 296 punten; 2. Peter Bijvelds 294; 3. Frits van Eerd 292; 4. Ronald Leemans 278; 5. Dave Turnbull (GB) 260; 6. Nelis Verkooijen 236; 7. Ronald Koops 210; 8. Dirk Boers 186; 9. Ad Smits 182; 10. Jan van der Marel 174

Volgende wedstrijd Rallyclinic Dutch Open 2006 - 10-11 juni 2006, Paradigit ELE Rally (Helmond)

Gerelateerde pagina's:

Voorbeschouwing op de Merwede - Proflex Hulst Rally 2006
Gallery Proflex-Merwede Hulst Rally 2006
MenMRally in de Elmar Hulst Rally 2005

MenMRally Partners