Sterk gravel debuut MenMRally in Wales

MNu het seizoen in Nederland ten einde is, grepen Mark van Eldik en Michel Groenewoud de kans aan om het laatste WK evenement van 2007 te rijden, de Rally van Wales. Voor de kenners is dit evenement beter bekend als de RAC Rally, samen met de Rally Monte Carlo één van de klassiekers van het wereldkampioenschap rally.

In Nederland voeren de rallies overwegend over verharde wegen, met hier en daar een stuk onverhard. De WK Rally van Wales voert volledig over onverharde paden door de bossen bij Cardiff en Swansea. Een gebied dat in dit jaargetijde bekend staat om de mist, regen en soms nog ruigere omstandigheden. Daarom besloten Mark en Michel om niet met de ex-fabrieks Subaru WRC af te reizen, maar met een omgebouwde straat Mitsubishi Evo8. Dit is niet de snelste auto in het veld, maar de klasse N4 is wel de zwaarstbevochten klasse, met 47 auto's aan de start in een veld van 111 deelnemers.



Voor Mark en Michel is dit de eerste rally op gravel, en ook nog eens in een auto die zijn niet gewend waren. De verwachting was dan ook niet om meteen de sterren van de hemel te rijden, maar om ervaring op te doen in deze nieuwe omstandigheden en de rally uit te rijden.

Dag 1 van de rally bestond uit 6 proeven. Mark en Michel begonnen relatief rustig, maar verhoogden al snel het tempo met tijden die netjes midden in het veld vielen. Aan het eind van de dag lagen ze dan ook 54e, en 2e van de Nederlanders, achter Arjan de Koning met een snellere groep A auto.



Op dag 2 stonden 7 proeven op het programma, inclusief de superspecial in het rugby stadion van Cardiff. De weersomstandigheden waren weer typisch Wales, met enkele onstuimige buien. Het verloop van de dag leek op dag 1, met een serie van verdienstelijke tijden en een 48e plaats in het algemeen klassement. In stand van de Nederlanders waren Mark en Michel de tweede plaats kwijtgeraakt aan een ontketende Jasper van den Heuvel en Martine Kolman.

De laatste dag van de rally bood nog 4 proeven. Door de zware regenval waren de proeven nog zwaarder dan de voorgaande dagen. Uitvallen vlak voor de finish zou jammer zijn. Toch wist Mark het tempo goed vast te houden. In het eindklassement behaalde het team dan ook een 41e plaats. Als derde Nederlander in de eindstand en 15e van de 34 finishers in de klasse N4 maakte het team een sterk debuut op het onverharde WK toneel.



"Dit is rally zoals het bedoeld is" zei Mark. "Wat een geweldige omgeving en sfeer. We hebben niet teveel gepusht om de risico's te beperken. Vooral de laatste dag waren de proeven erg glad en rotsig en lagen er veel auto's in de sloot. We zijn dan ook blij dat we zonder kleerscheuren de finish gehaald hebben. Maar wat een geweldige ervaring!"

Beleef de rally nog een keer dag voor dag.
Foto's van de voorbereiding, de test en de voorbeschouwing.

Door een harddisk crash zijn we de foto's van Gallery kwijtgeraakt. Had jij die mooie foto's doorgemaild? Mail ze dan svp nog een keer naar foto@menmrally.nl.

MenMRally
Foto's: Niels Hollander

 

MenMRally Partners