Eenvoudige winst MenMrally in Amsterdam

Na de zware WK Rally wedstrijd was het zondag 2 september tijd voor een luchtiger rally onderonsje. In Amsterdam werd de 25e Rallysprint van Amsterdam gereden. Ondanks dat de wedstrijd niet meetelt voor het Nederlands kampioenschap rally, kent de wedstrijd traditioneel een sterk deelnemersveld. Oud Nederlands kampioenen Erik Wevers stond aan de start met zijn Skoda Fabia WRC en de winnaar van de eerste rallysprint van Amsterdam, Jan van der Marel met zijn spektaculaire Porsche.

De sprint leent zich ook goed om eens iets uit te proberen, getuige de Subaru Impreza WRC’s van Joost Kusters en Martin van Iersel, die voor het eerst in Nederland aan de start kwamen. Ook Dennis Kuipers maakte zijn debuut in de Skoda Fabia WRC. Maar favoriet was Mark van Eldik, die vorig jaar het evenement won, maar ook de jaren daarvoor met de Mitsubishi Evo al liet zien dat de proeven hem goed lagen. Ook Mark had een experiment in petto: in plaats van zijn vaste navigator Michel Groenewoud zat Rex Wijngaard in de navigatorstoel. Rex vertegenwoordigt de hoofdsponsor van het evenement, LG Electronics. Dit gaf Michel gelegenheid om bij Ton van Leeuwen te navigeren, die zijn eerste hele rallysprint reed in de groep N Mitsubishi Evo 8 van ATM Motorsports uit Montfoort. Dat Mark en Rex het goed konden vinden in de auto bleek al snel. Op proef 1 reden zij al meteen de snelste tijd, 26 seconden voor de verrassend sterk debuterende Dennis Kuipers.

Erik Wevers moest na proef 1 al meteen in de achtervolging, nadat hij spinde toen olie op zijn achterwielen kwam en 1 minuut verloor. Een zesde plaats was zijn deel. Ook op de volgende proeven bleven Mark en zijn gelegenheidsnavigator de concurrentie voor. Na proef vier, één proef voor het einde lag Mark 1.11 minuten voor op Dennis Kuipers, met Erik Wevers daar 10 seconden achter. Reden genoeg voor Mark om het publiek wat extra te vermaken met driftpartijen. Erik Wevers zette nog even extra aan en haalde met de snelste tijd op de laatste proef ook de tweede plaats binnen. Doordat Kuipers moest opgeven ging de derde plaats naar Jasper van den Heuvel (winnaar groep N), voor Martin van Iersel. Edwin Schilt, in de groep N MenMRally Impreza finishte op de vijfde plaats en tweede in groep N. Een indrukwekkend resultaat voor Edwin, die met zijn eerste seizoen bezig is!

Ton van Leeuwen en zijn navigator Michel Groenewoud hadden een lastiger rally. Aanvankelijk geplaagd door wat kleine problemen klommen zij vanaf plek 23 omhoog naar plek 15 na proef vier. Vooral hun 8e tijd op de stuurproef Aberdaan geeft hoop voor de toekomst. Door een lekke band op de laatste proef moeten zij echter hun goede klassering opgeven en zakken zij naar plek 31.

31. Ton van Leeuwen Mitsubishi Lancer EVO 8 +9.27

Zie het verslag van de 2006 LG Amsterdam Rallysprint om de volledige wedstrijd van vorig jaar opnieuw te beleven in woord en beeld!

Houd deze site in de gaten voor meer foto's van de Deutschland Rallye!