Snelle tijden voor MenMRally team tijdens WK Rally in Duitsland

Van vrijdag 17 tot zondag 19 augustus was Trier het centrum van het mondiale rallygebeuren. De moezelstad nabij Luxemburg trok meer dan tweehonderd duizend toeschouwers uit grote delen van Europa, waaronder ook een enkele duizenden Nederlanders. Zij kwamen een ongekend rijk aantal van 14 Nederlandse rallyteams aanschouwen, aangevoerd door het Montfoortse MenMRally team van Mark van Eldik.



Op dag 1 stonden twee boucles van elk 3 proeven op het menu, door de bossen en wijngaarden rondom Trier. De eerste boucle werd volledig droog afgelegd, terwijl de tweede boucle veel viezigheid, nattigheid en uitgereden bochten in zich had. De start van de eerste proef beloofde weinig goeds: de elektronica van de Subaru liet het afweten. Meteen al keken Mark en Michel tegen een achterstand aan. Enkele spins en een kleine sortie later parkeerden Mark & Michel na de eerste boucle de auto op een 19e plaats in het servicepark. Na de korte service door het team was het "showtime". Gestaag werden de seconden achterstand weggepoetst op proeven 4, 5 en 6. Met Mark's bekende agressieve rijstijl klom hij op naar een keurige 13e plaats. Hiermee was Mark eerste Nederlander, op niet al te grote afstand gevolgd door Subaru fabrieksrijder Atkinson en de sterk rijdende Nederlanders Kleinjan en Van Merksteijn Sr.

Plek 13 betekende als eerste starten op de langste dag van de rally, de eerste keer dat een Nederlander opent in een WK rally. "Een mooie ervaring, maar ook een lastig voorrecht, want nu moeten wij zelf de lijnen bepalen. We moeten zelf inschatten hoe ver we de bochten kunnen snijden (afsnijden van bochten door de berm)", aldus Mark. Plek 13 betekende ook ongeluk op proef 1 van de tweede dag. Nog geen kilometer in de proef schoot Mark een fractie te ver door. Het natte gras remde de auto niet af, zodat deze gestaag doorschoof naar een klein greppeltje. Vrijwel zonder schade maar wel met elf minuten vertraging konden Mark en Michel de strijd vervolgen. De aanval in de middag bleef ditmaal uit omdat Mark grieperig was, waardoor hij moeite had met de concentratie op de lange proeven over het voormalig Amerikaans legerterrein. Door de elf minuten tijdverlies zakten Mark en Michel naar de 30e plek in het klassement.



Dag drie kwam de ‘oude Mark’ weer tevoorschijn, met tijden net buiten de top 10 op alle proeven. Op de publieksproef 'Circus Maximus' door het centrum van Trier juichten de tienduizenden fans langs de proef Mark en Michel zelfs naar een tiende klassering. Helaas bestond de route op zondag slechts uit vijf korte proeven, zodat het resultaat van de inhaalrace beperkt bleef tot 4 plaatsen. "Het was een prachtige rally, geweldig om echt tussen de WK toppers te rijden. Vooral Circus Maximus rondom de Porta Nigra bood een geweldige entourage, met overal enthousiaste fans” vonden Mark en Michel. “Het eindklassement is niet wat we gehoopt hadden, door de problemen van zaterdag. Maar we zijn tevreden met de tijden op de proeven en de progressie die we daarin geboekt hebben.”

Na het uitvallen van Kleinjan en Van Merksteijn Sr. was Jasper van den Heuvel beste Nederlander in het eindklassement op een indrukwekkende 19e plaats. Hiermee is hij tevens winnaar van de groep N, de 'produktieauto's'. In dit klassement werd de jonge Hans Weijs verdienstelijk derde.



Het volgende evenement op de kalender van MenMRally is de rallysprint van Amsterdam op 2 september. Dit gratis toegankelijke spektakel in het westelijk havengebied is een mooie gelegenheid om Mark en Michel eens dicht bij huis in actie te zien. In oktober staat weer een WK expeditie gepland, naar Spanje.

Lees ook de MenMRally voorbeschouwing van de OMV ADAC Deutschland Rallye
Zie het verslag van de 2006 OMV ADAC Rally om de volledige rally van vorig jaar opnieuw te beleven in woord en beeld!

Houd deze site in de gaten voor meer foto's van de Deutschland Rallye!

MenMRally Partners